ترامادول یک داروی ضد درد است که در دستهی مواد اعتیادآور قرار میگیرد و از آن به عنوان داروی ترک اعتیاد هم استفاده میشود. اما در صورتی که به صورت خود سرانه و بدون تجویز متخصص مصرف شود، وابستگی ایجاد میکند و شما به ترک ترامادول نیاز خواهید داشت.
ترامادول دارویی ضد درد است که در ابتدا برای مصارف پزشکی و کمک به درمان ترک سایر مواد مخدر تولید شده بود، بعد از مدت کوتاهی به نوعی مخدر تبدیل شد.
علت روی آوردن افراد مختلف به این دارو، تأثیر آن بر تسکین درد، علائم نشئگی و آرامبخشی، قیمت مناسب و راحتی در دستیابی به آن است.
به دلیل حس نشاط و نشئگی که مصرف ترامادول دارد، امروزه جوانان زیادی به مصرف ترامادول گرایش پیدا کردهاند. ترامادول مسکنی ضعیفتر از مورفین است و پزشکان معمولاً داروی ترامادول را بیشتر از ۲ هفته برای بیماران خود تجویز نمیکنند.
یکی دیگر از ویژگیهای این دارو این است که اثرات ضعیفی بر بدن میگذارد؛ اما مدت ماندگاری و اثرگذاری آن در بدن طولانی است. به صورتی که اثرات آن در بدن بین ۲۴ تا ۵۵ ساعت باقی میمانند.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با قرص ترامادول، عوارض و علائم اعتیاد به آن و روشهای ترک ترامادول تا انتهای این مقاله با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.
ترامادول چیست؟
ترامادول (Tramadol) یک داروی ضد درد و ماده مخدری مصنوعی است که برای تسکین دردهای متوسط تا شدید تجویز میشود. این دارو را همچنین با نامهای تجاری ترامال، ترامد، بایومادول و پیرالژین، هم میتوانید پیدا کنید. ترامادول بر خلاف سایر مواد افیونی مصنوعی مانند فنتانیل، ترامادول بسیار ضعیفتر از تریاک سنتی است.
اثرات آن به اندازهای خفیف است که پزشکان اغلب آن را جایگزین مطمئنتری برای سایر مسکنهای مخدر میدانند. اما از طرفی باید گفت که این دارو اثرات بلند مدتی در بدن به وجود میآورد و از جمله موادی است که در بدن به آرامی آزاد میشوند. به همین دلیل ترک ترامادول تبدیل به یکی از چالشهای مهم برای افراد وابسته به آن میشود.
بعد از گذشت حدود یک ساعت از مصرف خوراکی ترامادول، تأثیر ضددرد آن، شروع میشود. ترامادول با بیش از ۱۹ میلیون بار تجویز، ۳۵اُمین داروی تجویزی پُرمصرف در ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ بوده است.
ترامادول با مسدود کردن سروتونین در سیناپسهای عصبی باعث جذب مجدد نور اپی نفرین میشود. خاصیت تسکین درد با ترامادول ضعیفتر از مورفین است، اما حالت نعشگی آن با مورفین برابری میکند.
این مسکن شبه مخدر در صورت استفاده مداوم و طولانی مدت، افزایش دوز مصرفی و مصرف بدون تجویز و نظارت پزشک میتوانند وابستگی شدید و اعتیاد ایجاد کند.
ترامادول به صورت قرص، کپسول و تزریقی و در بعضی کشورها به صورت قطره نیز یافت میشود موجود است و میزان تأثیر گذاری هر یک از این اشکال مختلف، متفاوت خواهند بود.
در بیشتر موارد مصرف ماده تزریقی، قطره و برخی از قرصها و کپسولها سریع در بدن اثر میگذارند. همچنین در مواردی دیده شده که حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد از مصرف اثرگذاری این دارو در بدن فرد شروع میشود.
نحوه اثر گذاری ترامادول در مغز
ترامادول مشابه بقیه داروهای ضد درد یک مسکن تجویزی مانند کدئین، هیدروکودون و مورفین است. این دارو با اتصال به گیرندههای مواد افیونی در مغز برای مسدود کردن سیگنالهای درد عمل میکند. البته خاصیت چسبندگی ترامادول به گیرندهها بسیار ضعیف است.
ترامادول اثرات دیگری نیز دارد و باعث افزایش اثر سروتونین و نوراپی نفرین، دو پیامرسان شیمیایی مهم (انتقالدهندههای عصبی) در مغز میشود. باید گفت که هر دوی این پیامرسانها در درک درد نقش دارند.
این دارو همچنین باعث جلوگیری از بازجذب نورآدرنالین و سروتونین میشود و غلظت این دو ماده را در سیناپس بالا میبرد. این امر باعث ایجاد نوعی خاصیت، مانند داروهای ضدافسردگی و همچنین هوشیاری میشود.
در نتیجه ترامادول برعکس مرفین فرد مصرف کننده را فعالتر میکند. حتی در برخی از مصرفکنندگان، حالات ضعیفی مانند اکستازی مشاهده شده و احتمال گرفتگی عضلانی نیز کاهش مییابد.
هدف از تسکین درد کمک به عملکرد بهتر در زندگی روزمره است. داروهای ضددرد مانند ترامادول، چیزی که باعث درد میشود را برطرف نمیکند فقط مانع رسیدن سیگنالهای درد به مغز میشوند؛ البته باید گفت که در اغلب موارد درد را نیز به طور کامل برطرف میکنند.
عوارض مصرف ترامادول
ترامادول برخلاف خاصیت مرفین باعث هوشیاری و فعالیت بالای فرد میشود و این موضوع از دلایل اصلی گرایش فرد به مصرف و تکرار آن است.
در حالی که فرد با مصرف آن خود را در خطر ابتلا به اعتیاد به ترامادول قرار میدهد و در موارد سوءمصرف نیز خطر مرگ وی را تهدید میکند. مصرف هم زمان ترامادول با نوشیدنیهای الکلی احتمال مرگ را افزایش میدهد.
همچنین بانوان باردار نیز باید از مصرف این دارو خودداری کنند، زیرا مصرف ترامادول در دوران بارداری میتواند باعث مرگ یا بروز بیماریهای متعدد در جنین شود.
مصرف کوتاه مدت ترامادول باعث بروز عوارضی خفیف میشود که بعد از گذشت چند روز از بین میروند. از عوارض کوتاه مدت ترامادول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خواب آلودگی و کمبود انرژی
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات گوارشی
- سردرد و سرگیجه
- خشک شدن دهان
- وقفه تنفسی
- دیر انزالی
در صورت تداوم مصرف ترامادول افراد به مشکلاتی همچون سندروم سروتونین، نارسایی غدد فوق کلیوی و کمبود آندروژن دچار میشوند. داروی ترامادول باعث به وجود آمدن مشکلات تنفسی، عفونتهای دستگاه گوارشی و یا حتی سرطان دستگاههای گوارشی نیز میگردد. علائم طولانی مدت و جدی مصرف ترامادول عبارتاند از:
- دمای بدن بالاتر از حد طبیعی
- ضعف عضلانی، توهم و کما
- فشار خون بالا و تپش قلب
- تحریک پذیری و عدم تعادل
علائم مسمومیت با ترامادول شامل: تهوع، استفراغ، سردرد، گیجی، بیقراری، عدم تعادل، افت فشار خون، دپرشن تنفسی، تشنج، کاهش سطح هوشیاری و در نهایت کما است.
علائم اعتیاد به ترامادول
اثرات ترامادول و به خصوص ترامادول ۲۰۰ به حدی است که علائم مصرف آن کاملاً آشکار است. معمولاً بیماران مبتلا به اعتیاد ترامادول، سوءمصرف خود را انکار میکنند. تشخیص افراد ترامادولی در زمان مصرف کار آسانی است.
از آنجایی که ترامادول یک ماده مخدر است، علائم خماری آن هم مانند دیگر مخدرها از جمله تریاک است. با مصرف ترامادول اثراتی فیزیکی، ظاهری و جسمی در شخص ظاهر میشود.
از جمله نشانهها و علائم اعتیاد به ترامادول میتوان به سرخ شدن و خماری چشمها، نگاههای بیدلیل به یک نقطه به مدت طولانی، از بین رفتن حافظه کوتاه مدت، سرگیجه و… اشاره کرد. سایر علائمی که با مصرف این قرص ایجاد میشود شامل موارد زیر است:
- گوشهنشینی، خستگی، بیتفاوتی نسبت به خانواده
- خشونت طلب شدن، پرخاشگری و قانونشکنی
- خوابآلودگی، ضعف و سستی بدن
- کاهش حافظه و اختلال حواس
- قرمزی چشمها و حواسپرتی
- از بین رفتن اعتماد به نفس
- اختلال تمرکز و بیقراری
- ضربان قلب نامنظم
- گفتار نامفهوم
- خشکی دهان
- خارش بدن
- تنگی نفس
- عدم تعادل
- تعریق
- سردرد
- اسهال
عدهای به غلط ترامادول را برای ترک اعتیاد مورد استفاده قرار میدهند. کسانی که این دارو را جهت ترک اعتیاد استفاده میکنند. وقتی دوز دارو به کمتر از ۲۰۰ میلیگرم برسانند، علائم ترک مواد مخدر را از خود نشان خواهد داد و دوباره به مصرف ترامادول یا مواد مخدر روی میآورند. ترامادول داروی مناسبی برای ترک اعتیاد نیست!
علائم ترک ترامادول
علائم ترک ترامادول در هر فردی متفاوت است و افراد بر اساس میزان مصرف و وابستگی خود، علائم متوسط تا شدیدی از خود نشان میدهند. این علائم در عرض یک یا دو روز پس از آخرین دوز مصرف شروع میشوند و حدود یک هفته ادامه خواهند داشت.
متخصصان توصیه میکنند که برای کاهش علائم منفی ترک، بهتر است مصرف این دارو به تدریج کم شود. کاهش مصرف ترامادول شامل کاهش آرام دوز دارو در طول زمان است. علائم رایج ترک ترامادول عبارتاند از:
- اضطراب
- افسردگی
- ولع شدید
- سردرد
- گیجی
- بیقراری
- تعریق
- تاری دید
- بیخوابی
- اسهال
- سرگیجه
- لرزیدن
- تحریکپذیری
- گرفتگی شکم
- درد عضلانی
- نوسانات خلقی
- کابوسهای شبانه
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس سوزن سوزن شدن
ترک ترامادول در کلینیک طلوعی دیگر
ترامادول ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی و یا تهدید کننده در تنفس شود، به خصوص در ۲۴ تا ۷۲ ساعت اول درمان و بخصوص زمانی که دوز مصرفی بیمار بیشتر باشد.
پزشک در طول دوره ترک اعتیاد قرص، تمام علائم بیمار را با دقت تحت نظارت قرار خواهد داد. دانستن اینکه چه انتظاراتی باید داشته باشید در ترک اعتیاد ترامادول به شما کمک میکند، بهترین روش سمزدایی را انتخاب کنید.
درمان اعتیاد ترامادول در بهترین مرکز ترک ترامادول با یک مصاحبه و ارزیابی کامل بیمار توسط روانشناس متخصص ترک اعتیاد آغاز میشود. روانپزشک از بیمار در رابطه با تاریخچه سلامت ذهنی، تاریخچه خانواده، الگو و مواد مصرفی و اینکه مصرف مواد چه جنبههایی از زندگی بیمار را تحت شعاع قرار داده پرسوجو میکند.
این مصاحبه همچنین شامل توضیحاتی در رابطه با قوانین مرکز، آگاهی از فرمهای حریم خصوصی و یک چارچوب کلی از انتظارات در طول پروسه درمان میشود.
درمان بستری و سرپایی اعتیاد به ترامادول
ترک اعتیاد ترامادول میتواند به صورت درمانهای بستری و غیر بستری (سرپایی) ارائه شود. هر دو نوع درمان جلسات مشاوره گروهی یا انفرادی را ارائه میدهد. اما از آنجایی که در نوع بستری بیمار در مرکز تحت نظارت شبانه روزی کادر پزشکی نگهداری میشود، این نوع درمان مؤثرتر است.
بازپروری بستری به بیماران این امکان را میدهد، تا جدا از زندگی روزمره تمرکز خود را کاملاً بر روی ترک اعتیاد در یک محیط امن و کم استرس بگذارند.
درمان سرپایی اعتیاد بهترین گزینه برای بیمارانی است، در خانه آنها محیطی آرام حاکم است. از شبکههای حمایتی قوی و آگاه برخوردارند یا نمیتوانند برای مدت بیش از یک ماه یا بیشتر شغل خود و یا خانه را برای حضور در مرکز بازپروری ترک کنند.
درمان غیر بستری بسیار مفید است. زیرا به بیمار این امکان را میدهد تا خدمات بازپروری باکیفیت را دریافت کند، در حالی که هنوز مشغول به زندگی و کار عادی است.
مرکز خدمات سمزدایی ترامادول با نام کلینیک طلوعی دیگر در این حوزه فعالیت دارد و بهترین خدمات را در زمینه سمزدایی بدن ارائه میدهد.
ترک ترامادول چقدر طول میکشد؟
بازپروریهای بستری دورههای درمان ۱۰ الی ۱۴ روزه را ارائه میدهند. اگرچه طول مدت درمان میتواند با توجه به شرایط هر بیمار تا ۲۰ روز هم به طول انجامد.
تحقیقات نشان دادهاند که دورههای درمان طولانی، مؤثرترین درمان برای جلوگیری از بازگشت اعتیاد است. در طول دوره بازپروری بیمار میتواند:
- مهارتهای جلوگیری از عود اعتیاد و سوءمصرف را بیاموزد.
- مکانیزمهای مثبت برای تعامل با عوامل استرسزا را بیاموزد.
- شرایط مختلف را بشناسد تا از بازگشت اعتیاد جلوگیری کند.
- یک گروه حمایتی متشکل از دوستان هوشیار خود تشکیل دهد.
- به یک بینش از ریشه اعتیاد خود دست یابد.
- مشکلات پزشکی و روانی زمینهای که باعث اعتیاد یا پیشرفت اعتیادشان میشود را شناسایی کنند.
خدمات کلینیک طلوعی دیگر برای ترک ترامادول
درمان اعتیاد ترامادول در کلینیک طلوعی دیگر توسط مجربترین کادر پزشکی ترک اعتیاد، انجام میشود. طلوعی دیگر بهترین مرکز ترک اعتیاد ترامادول با مجوز رسمی بستری بیماران سوءمصرف مواد از وزارت بهداشت همراه با مشاوره رایگان بستری و درمان است.
فعالیتهای عمده این مرکز در زمینههای روانپزشکی و روانشناسی که شامل بررسیهای تشخیصی، درمانهای دارویی و غیردارویی، مشاوره و روشهای مختلف رواندرمانی انفرادی و گروهی برای بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی و روانتنی و از جمله اعتیاد و به عبارت دیگر سوءمصرف و وابستگی به انواع مواد مخدر، مواد محرک و مواد روانگردان است.
- خدمات اورژانسی و شبانه روزی به صورت ویژه
- استفاده از به روزترین روشهای ترک اعتیاد مواد مخدر
- انجام تمام آزمایشهای پزشکی
- همراهی پزشک متخصص در مراحل درمان
- پرستار ۲۴ ساعته
- بستری تفکیک شده و اختصاصی
- امکانات هتلینگ و رفاهی که فضای اختصاصی همراه با امکانات تردمیل، میز تنیس و … در اختیار بیمار قرار داده میشود.
- پیگیری پس از درمان
- خدمات روانپزشکی و روانشناختی ترک اعتیاد
مراحل بستری در کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر
مراحل بستری تا ترخیص بیمار در کلینیک تخصصی ترک اعتیاد طلوعی دیگر
۱. بستری
– تماس بیمار با کلینیک.
– پاسخگوبی پذیرش و پرزنت بیمار و توضیحات روند درمان به او.
– ست کردن تایم با روانشناس مجموعه جهت ارائه مشاوره رایگان به بیمار.
– توضیحات کامل در رابطه با روند درمان به بیمار در جلسه رایگان مشاوره.
۲. روند درمان
روند کلی درمان بیماران در این مجموعه به صورت ترکیب دو روش دارو درمانی و روان درمانی توام با هم صورت میگیرد.
طول دوره درمان بسته به حال بیمار و مقدار دوز مصرفی و نوع مادهای که مصرف میکند متفاوت است. ولی حداقل زمانی که برای آن در نظر گرفته شده است ۲ تا ۳ هفته (۱۰ تا ۱۲ روز) میباشد.
۳. سرویسها
خدماتی که ارائه میشود شامل صبحانه ناهار و شام (در کلینیک آجودانیه میان وعده) و اینترنت رایگان میباشد و استفاده از تلفن همراه نیز آزاد میباشد.
اتاقهای کلینیک به صورت یک تخته و دو تخته میباشند که به کمد و یخچال و تخت مجهز بوده و در اتاقهای یک تخته امکان حضور همراه هم برای بیمار فراهم میباشد.
۴. سم زدایی
بسته به نوع اعتیاد و مواد مصرفی در صورت لزوم سم زدایی کامل انجام میشود. همچنین بعد از به اتمام رسیدن دوره درمان بیمار توسط روانپزشک folow میشود و بیماران میتوانند روانکاوی را با روانشناسان خود همچنان ادامه دهند.
بیماران در کنار ترک اعتیادشان باید جهت بهبود اختلالات روانشناسی به وجود آمده نیز تحت نظر روانشناسان قرار گرفته و روانکاوی شوند.
۵. ترخیص
بعد از اتمام دوره درمان در صورت منفی بودن تست و نرمال شدن بیمار از نظر فیزیکی و روحی و روانی و سپس بعد از تاییدیه پزشک متخصص کارهای ترخیص بیمار انجام میپذیرد که بعد از ترخیص هم باز بسته به نیاز بیمار میتواند جلسات مشاوره و روانکاوی خود را با روانپزشکان مجموعه داشته باشد.