از آنجایی که تریاک اعتیاد آور است، ترک آن میتواند بسیار دردناک بوده و با قطع مصرف علائم ترک تریاک در فرد ظاهر شود. مصرف طولانی و مدام تریاک باعث افزایش نیاز بدن و ایجاد وابستگی فیزیکی به این ماده شده و در فرد تحمل دارویی و اعتیاد ایجاد میکند.
معتادان به تریاک در ایران، روزانه به طور میانگین ۸ گرم تریاک مصرف میکنند. البته برخی از داروهای شبه افیونی قانونی تجویز شده مانند کدئین، هیدرومورفون، اکسیکدون نیز مورد سوءمصرف قرار میگیرند.
بر اساس یک تحقیق که در سال ۱۹۹۹ انجام شده ایران بیش از هر کشور دیگری با گرفتاریهای ناشی از مصرف تریاک غیرقانونی روبه رو است. بر اساس این تحقیق ۲٫۸ درصد از جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال ایران دچار این مشکل هستند.
هرگونه مصرف مکرر مواد مخدر و تریاک به عنوان اعتیاد تلقی میشود. اقدام برای ترک هر گونه ماده مخدر با علائم، نشانهها و عوارضی همراه است. وابستگی جسمی و روحی به تریاک باعث میشود که فرد در صورت مصرف نکردن آن دچار اختلالات جسمی و روانی شود.
این اختلالات به صورت علائم ترک خود را نشان میدهند که اغلب قابل کنترل و درمان هستند. افراد بعد از قطع مصرف مواد مخدر بسته به اینکه از چه نوع ماده مخدری استفاده میکنند، به فاصله ۶ تا ۲۴ ساعت علائمی مانند بیقراری، اضطراب، آبریزش، سوزش چشم، خمیازه، تب و لرز، دلپیچه، گشادی مردمک، بالا رفتن ضربان قلب، افزایش تعداد تنفس و… را تجربه میکنند.
همچنین هنگام ترک معمولاً افراد در ابراز علائم و نشانههای ترک اغراق میکنند. به همین دلیل پزشک معالج بنا به آنچه که معاینه میکند این علائم را در نظر میگیرد. به طور مثال افزایش ضربان قلب، فشار خون بالا، گشادی مردمک و … برای پزشک ملاک است. مشکلات گوارشی بعد از ترک نیز یکی از عوارض شایع ترک تریاک است که باید تحت نظر پزشک درمان شود.
در مطالب قبلی با تریاک و تاریخچه، عوارض و علائم آن آشنا شدیم و دیدیم که ترک تریاک چند روز طول میکشد؟ در ادامه این مطلب برای آشنایی بیشتر با آن و علائم ترک تریاک با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.
تریاک چیست؟ تاریخچه تریاک در ایران و جهان
علائم و عوارض مصرف تریاک در کوتاه مدت و بلند مدت
آیا میدانید ترک تریاک چند روز طول میکشد؟
علائم ظاهری فرد معتاد به تریاک
کسانی که از ماده مخدر تریاک استفاده میکنند، در ظاهرشان علائم و نشانههایی ایجاد میشود که خانواده و اطرافیان با دیدن این علائم میتوانند به اعتیاد به تریاک را در شخص تشخیص دهند.
با تشخیص این علائم و اقدام درست و سریع خانوادهها مانند مراجعه به مرکز ترک اعتیاد میتوانند از پیشرفت اعتیاد و بروز علائم و عوارض آن در فرد جلوگیری کنند. برخی علائم ظاهری اعتیاد به تریاک عبارتاند از:
- بیحالی
- حالت تهوع
- کاهش وزن
- خرابی دندانها
- مشکلات تنفسی
- تیره شدن لبها
- استفراغ و یبوست
- گشاد شدن مردمکها
- رنگ پوست مایل به قهوهای
- خواب آلودگی در طول روز و بیخوابی در شب
- به هم خوردن چرخۀ قاعدگی در زنان و کاهش میل جنسی
علائم ترک تریاک
وابستگی یا همان اعتیاد به تریاک به دلیل مصرف مکرر ایجاد میشود و مکانیزم آن سازگاری بدن با مخدر است که بعد از ایجاد این سازگاری با قطع مصرف ناگهانی، علائم محرومیت و ترک در فرد مصرف کننده ایجاد خواهد شد.
به طور کلی، ترک کردن تریاک پیامدهای سخت و شدیدی را به همراه دارد که تحمل آن برای فرد میتواند بسیار سخت و طاقت فرسا باشد.
نشانهها و اختلالاتی که بعد از ترک بروز میکند با اصطلاح PAWS شناخته میشوند. این نشانهها معمولاً به صورت روانی بروز کرده و خود را در خلق و خوی فرد نشان میدهد.
این علائم ترک تریاک به مروز زمان و پس از قطع مواد به تدریج کم میشود، اما برطرف و کامل شدن آن نیازمند درمان و مراقبتهای بعد از ترک است.
معمولاً علائمی که در فرد بعد از ترک بروز میکند به صورت رفت و برگشتی بوده، به این معنی که به طور ناگهانی به بیمار حملهور میشوند و بعد از مدتی از بین میرود. این نشانهها و اختلالات حتی تا یک سال نیز ممکن است به طول بی انجامد.
برخی از این علائم نشان دهنده سلامت بیمار است و به وضوح میتوان آن را در جسم مصرف کننده مشاهده کرد. به طور مثال افراد سیگاری یا کسانی که مواد مخدری مانند تریاک را ترک کند، بعد از سم زدایی بدن و گذشت یک دوره کوتاه به لحاظ جسمانی سرحالتر و بشاشتر به نظر میرسند. روشن شدن رنگ پوست نیز یکی دیگر از نشانههای ترک مواد مخدر است.
علائم ترک تریاک نسبت به شرایط جسمی هر شخص و بسته به نوع فرد، میزان مصرف و سابقه مصرف متفاوت است. اما عوارضی مانند لرزش، استفراغ، درد در نواحی مختلف بدن، خواب آلودگی و خمیازه فراوان در بین اکثر افراد مشابه است.
عوارض ترک تریاک در برخی افراد شامل تاری چشم، از دست دادن اشتها، خارش بدن و تنگی نفس نیز میشود. به طور کلی میتوان گفت ترک این ماده مخدر میتواند علائم زیر را شامل شود:
- استرس و اضطراب
- کاهش آرامش
- بیقراری
- تحریک پذیری
- عصبانیت
- افسردگی
- انزوای اجتماعی
- کاهش بینایی
- کاهش تمرکز
- سردرد
- بیخوابی
- تهوع
- استفراغ
- اسهال
- تکرر ادرار
- لرزش اندامها
- تنفس دشوار
- گرفتگی عضلانی
- درد استخوانی
- تپش قلب
- تشنج
- تعریق
- کاهش تمرکز
- خمیازه کشیدن
- آب ریزش بینی
- ضربان سریع قلب
- کوچک شدن مردمک چشم
- اختلال در عادت ماهیانه
- ناتوانی جنسی و ناباروری
همچنین بعد از اینکه علائم اولیه ترک تریاک خود را نشان داد، ممکن است نشانههای دیگری نیز مشاهده شود. این علائم و شدت آن کاملاً متغیر است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از علائمی که اغلب مصرف کنندههای مواد مخدر بعد از ترک نشان میدهند، عبارتاند از:
- افسردگی
- اضطراب
- پرخاشگری
- کاهش تمرکز
- نوسانات خلقی
- اختلالات خواب
- کسلی و خستگی شدید
- و …
علائم ترک شیره تریاک
علائم ترک تریاک و شیره تریاک با یک دیگر متفاوت است. خلوص شیره از مابقی بخشهای تریاک بیشتر است. به همین جهت، خماری آن نیز شدیدتر است. اما مدت زمان اثر خماری شیره کمتر از خود تریاک است.
شیره به دو صورت کشیدنی و خوراکی مصرف میشود که هر کدام عوارض خود را دارند. بیشترین عوارض آن هم مربوط به نوع خوراکی آن است.
نوع خوراکی آن بیشتر برای افرادی است که اعتیاد خود را از خانواده مخفی میکنند و فرصت کشیدن ندارند. در هنگام انجام تست اعتیاد از فرد باید دقت زیادی کرد، تا علائم اعتیاد به شیره آشکار شود. چرا که در صورت عدم دقت کافی، در اکثر موارد تست فرد منفی خواهد شد.
شیره تریاک از جوشاندن تریاک و تریاک سوخته تهیه میشود. افرادی که به شیره اعتیاد دارند، برای ترک آن باید سختی و خماری زیادی را تحمل کنند. خماری شیره تریاک ۱۲ تا ۲۱ روز طول میکشد. تحمل کردن این مدت زمان برای فرد، به تنهایی امکانپذیر نیست.
افرادی که شیره تریاک را میکشند، به علت تخدیر زیاد شیره و اثر قوی آن مجبور میشوند دراز بکشد تا از سرگیجه و افتادن بر روی زمین جلوگیری کنند. از جمله علائم رایج در خماری شیره تریاک، شامل درد تمام استخوانهای بدن، تب و لرز، خواب آلودگی در روز، بیخوابی شبانه، ناامیدی و افسردگی است.
در نتیجه میتوان گفت، ترک شیره تریاک باعث دردهای جسمانی زیادی میشود که گاهی در سطح روانی هم مشکلاتی را به وجود میآورد و باعث بروز فشارهای عصبی در فرد میشود.
در این شرایط کمک گرفتن از کادر درمانی متخصص امری ضروری است. بعضی علائم ترک شیره تریاک که بعد از قطع مصرف در فرد بروز میکند، به شرح زیر است:
- تعریق زیاد
- احساس بیقراری و بیتابی
- دردهای عضلانی و درد شدید مفاصل
- بروز حملات هیجانی از جمله ترسیدن
- بیحوصلگی، خستگی و احساس کرختی
- پرخاشگری و بروز تغییرات در خلق و خو
- حس سرما و لرزش بدن به دلیل سرما با گرم بودن محیط
اکثر مواقع این علائم ترک برای بیمار غیر قابل تحمل بوده و در نتیجه، شخص مجدداً به سمت مصرف تریاک کشیده شود. یکی از مهمترین وظایف روانپزشک ترک اعتیاد در کلینیک طلوعی دیگر کنترل درد و عوارض ناشی از قطع مصرف تریاک است.
برای آشنایی بیشتر، با روشهای نوین و تسهیل کننده ترک تریاک در کلینیک تخصصی طلوعی دیگر به این لینک مراجعه کنید.
6 پاسخ
سلام من اعتیاد به تریاک وشیره هستم من زیاد اقدام به ترک کردم چهار روز قبل و بعد ترک مواد با روزی دو دفعه خوردن قهوه عوارض درد را کم میکند ودیگر بعد از ترک سیگار وقلیان سنتیها تنباکو را استفاده نکنید زیرا سلولهای بدن را تحریک و مفصل وماهیچه واستخوانها رابیشتر دجار درد ویکنددوش آب سرد به شما کمک می کند یا در تابستان یک سطل آب یخ تهیه و تا ران در اون فرو بروید کسی از ترک نمورده پس به خودت امید وکمک کن به خدا توکل وبه خانواده برگردپاک بمان وهمیشه به روزهای دراور ترک بنگرید تا پاک بمانید#الله#
سلام و درود دوست عزیز آیا ترک خانه ای شما کردین و نیاز ب داروی خاصی تواین مدت هست؟؟
یعنی دوش تب سرد کمک میکنه تو درد و اضطراب و خواب راحت ؟
سلام و درود بنده میخام ترک در خانه رو انجام بدم یکسال هست ب دام افتادم اوایل هفته ای یک مثقال شاید مصرف میکردم اما الان ۷ ماه هست هقته ای یک تا دومثقال مصرف میکنم / الیته قبل عید خودم یبار ترک کردم و ۸ روز نکشیدم اما فقر و نداری دوباره باعث شد ب دام بیفتم کلا باعث این کار بی پولی شد لعنت ب مسئولین که مارو توی این وضعیت انداختن / بشدت نگران خانواده و بچهام هستم و خودم اصلا علاقه ای ب مصرفش ندارم تنها دلیلش بخاطر آرامش و اعصاب هست مصرف نکنم وقتی ب قرضام و آینده بچهام فک میکنم سرم خیلی داغ میشه و میخاد بترکه / محبور میشم برم سمت این کوفتی/ به والا من آدمی بودم قلیون تا ۴ پیش نمیزدم که فردا بچم بزرگ بشه بتونم نصیحتش کنم و قسم بخورم که لب ب دود نزدم اما شرایط اقتصادی منو برد جایی که نباید میرفتم
دوستان هر چه زودتر ترک کنید که اگر تاثیر خودشو رو کبد بزاره
زندگی تون مختل میشه
فقط میوه زیاد مصرف کنید
من ۲ سال شیره مصرف میکردم ۱ هفته دوز مصرفیم و کم کردم تا به صفر رسید الان روز دوم سرم تراپیمه
درد بدنم اونقدر اذیتم نمیکنه فقط یکم پاهام درد میکنه که مثل در عادت ماهانه میمونه اضطراب بیش از اندازه دارم بزور خوابم میبره با کلی اضطراب دکتر بهم کلونازپام داده ولی بازم نمیتونم بخوابم این عوارض تا کی ادامه داره😭😭😭😭😭😭خسته شدم.