مرفین نوعی مخدر است که از آن به عنوان مصارف دارویی با تجویز پزشک استفاده میشود. مرفین یکی از مشتقات تریاک بوده که از گیاه خشخاش به دست میآید.
این دارو یکی از قدرتمندترین مواد مخدر و از بهترین مسکنها است که از طریق جلوگیری از احساس درد و آرام کردن سیستم عصبی مرکزی، کند کردن فشار خون، ضربان قلب و تنفس باعث ایجاد احساس لذت و آرامش میشود.
مورفین دارویی است که مصرف آن به صورت خودسرانه و در دوز بالا به شدت اعتیادآور به شمار میآید. تحمل دارویی و وابستگی جسمی و روحی به آن باعث میشود، مصرف کنندگان مجبور شوند حتماً برای ترک آن به کلینیک تخصصی مراجعه کنند.
اعتیاد به مرفین ممکن است بعد از فقط چند بار مصرف این دارو ایجاد شود. از نشانههای وابستگی به مورفین میتوان به ایجاد مقاومت نسبت به اثر دارو اشاره کرد. به این صورت که، فردی که به مورفین وابسته شده هرچند از عوارض مخرب آن خبر دارد، اما همچنان به مصرف آن ادامه میدهد.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با مورفین، و این که ببینیم مرفین چیست؟ و رایجترین موارد استفاده از مرفین کدام است؟ با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.
مرفین چیست؟
مُرفین (Morphine) نوعی داروی ضد درد و آرامبخش بوده که از خانواده اپیوئیدها است. این دارو یکی از مشتقات تریاک است و به طور طبیعی از شیره گیاه خشخاش به دست میآید. فرمول شیمیایی مرفین C17H19NO3 است.
درصد چسبندگی آن به پروتئین پلاسما ۳۰٪ تا ۴۰٪ است. ۱۰٪ آن در کبد متابولیزه شده و ۹۰٪ از مسیر کلیه و از طریق ادرار از بدن خارج میشود.
مرفین یکی از قدرتمندترین مواد مخدر و یکی از بهترین مسکنها است که با تأثیر مستقیم بر دستگاه عصبی مرکزی و از راه جلوگیری از احساس درد و آرام کردن سیستم عصبی مرکزی، کند کردن فشار خون، ضربان قلب و تنفس باعث ایجاد احساس لذت و آرامش میشود.
تأثیرات مرفین بر دستگاه عصبی انسان، آن را در رده پر کاربردترین داروهای ضد درد قرار داده، اما همین اثرات نیز احتمال سوءمصرف مرفین را افزایش میدهند.
مرفین در پزشکی برای مدیریت دردهای مزمن و حاد به کار میرود و معمولاً برای تسکین دردهای ناشی از سکته قلبی، سنگ کلیه و زایمان تجویز میشود.
مرفین دارویی است که مصرف آن به صورت خودسرانه و در دوز بالا به شدت اعتیادآور است. تحمل دارویی و وابستگی جسمی و روحی به آن باعث میشود، مصرف کننده مجبور شود برای ترک مرفین به کلینیک تخصصی ترک مرفین مراجعه کند.
مکانیزم اثرگذاری مرفین تاثیر بر سیستم عصبی مرکزی، کاهش فشارخون، ضربان قلب و تنفس میباشد، به همین دلیل مصرف بیرویه آن میتواند علاوه بر اعتیاد عوارض مخربی بر سلامت مصرف کننده داشته باشد.
این دارو به شکل پودری کریستالی سفید رنگ بوده که در سه فرم خوراکی (قرص و کپسول)، تزریقی (وریدی، زیرپوستی و عضلانی) و شیاف مصرف میشود. البته مصرف آن از طریف استنشاق (از راه بینی) نیز ممکن است.
اوج اثرات مرفین با تزریق وریدی، پس از حدود ۲۰ دقیقه و با مصرف از راه دهان، پس از حدود ۶۰ دقیقه نمایان میشوند و ۳ الی ۷ ساعت ادامه مییابند. لازم است ذکر شود که فرمولاسیونهایی از مرفین با مدت زمان اثرگذاری طولانیتر نیز پیدا میشوند.
با این وجود، این دارو از داروهای محبوب پزشکان برای دردهای شدید و حاد است و در فهرست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی قرار دارد.
رایجترین موارد استفاده از مرفین چیست؟
همانطور که در بالا گفتیم، به خاطر اینکه مرفین جزو داروهای قوی برای کم کردن دردهای شدید است، این دارو در لیست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته است؛ اما مصرف آن جز در موارد زیر و تحت نظر پزشک متخصص صورت نمیگیرد:
- سرطان
- سنگ کلیه
- کمر درد شدید
- دردهای بیماران قلبی
- دردهای مزمن و شدید
- دردهای شدید ریفلاکس معده
- ضد سرفه در سرفههای شدید
- درد ناشی از جراحی و پس از جراحی
- دردهای شدید ناشی از جراحتهای سخت
- داروی کمکی به همراه داروهای بیهوشی
- درد ناشی از بیماری خونی سلولهای داسی شکل
- ضداسهال در اسهالهای مزمن (از جمله اسهال بیماران مبتلا به ایدز)
یک پاسخ
چقدراین مرفین خوبه.واقعا من داشتم ازدردسنگ کلیه میمردم توبیمارستان بهم تزریق کردند ازهوش رفتم بعداز بهوش آمدن هیچ اثری ازدردنبود.