کوکائین چیست ؟ یکی از قویترین و خطرناکترین محرکهای اعتیادآور از مجموعه مادههای مخدر و روانگردان است که خالص آن از بوته گیاه کوکا اریتروکسیلون به دست میآید که در آمریکای جنوبی و مرکزی کشت میشود.
این ماده مخدر اثر سرخوشی شدید و در عین حال کوتاه مدت دارد و بسیار اعتیادآور بوده و ترک آن دشوار است. به دلیل مصرف مداوم برای اثرگذاری بیشتر، این ماده در بین افراد پولدار و قشر مرفه جامعه بیشتر رواج دارد چرا که قیمت کوکائین در ایران نسبتا بالا است.
آمار نشان میدهد که بیشترین مصرف کنندگان ۱۸ تا ۲۵ ساله هستند که در این بین مردان ۲ برابر زنان از این ماده مخدر اعتیاد آور استفاده می کنند.
کوکائین بعد از ماریجوانا دومین داروی غیرقانونی پرمصرف در جهان است و میزان تجارت سالیانهٔ آن بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد دلار آمریکا تخمین زده میشود.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با کوکائین و اینکه ببینیم کوکائین چیست؟ و تأثیر آن بر مغز و اعصاب چگونه است؟ تا انتهای این مطلب با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید. هم چنین می توانید برای آشنایی با روش های ترک کوکائین با ما همراه باشید.
کوکائین چیست؟
به کوکائین به انگلیسی چه گفته میشود؟ کوکائین نوعی ماده محرک است که به انگلیسی Cocaine نامیده شده و با نام غیررسمی کُک نیز شناخته میشود.
این ماده یکی از قویترین و خطرناکترین محرکهای اعتیادآور از مجموعه مادههای مخدر و روانگردان است. در واقع باید گفت کوکائین قدرتمندترین محرک با منشأ طبیعی است و با نامهای دیگری مانند برف، سنگ، وایت لیدی، گرد سفید و کُک نیز شناخته میشود.
زمانی که برای اولین بار Coca-Cola تولید شد، این نوشیدنی حاوی ۹ میلیگرم کوکائین در هر لیوان بود. در سال ۱۹۰۳ این ماده حذف شد، اما این نوشیدنی هنوز هم دارای طعم دهنده کوکا است.
از این ماده برای انگیزههای تفریحی غیرقانونی و در پزشکی از آن برای بیحسی موضعی پیش از عمل جراحی استفاده میکنند. این محرک به شکلهای گوناگون تهیه میشود و شکل خیابانی آن پودری کریستالی ریز و سفید رنگ است.
مصرف کوکائین اثرات روانی فوری مانند سرخوشی، برانگیختگی جنسی، روانپریشی و آژیتاسیون دارد. تأثیرات فیزیکی مصرف شامل تندتپشی، مردمکگشادی و عرق کردن است. از دیگر تأثیرات مصرف کوکائین افزایش انرژی و هوشیاری و کاهش نیاز به غذا و خواب است.
این پودر سفید رنگ با نامهای رایج کراک، راک، برف، با دانههای بسیار ریز شکل ظاهری نمک را دارد و حلال در آب است. کوکائین به روشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد، بعضی از این راهها عبارتاند از: استنشاقی، دود کردن، تزریق زیر جلدی یا وریدی و یا مالیدن به غشا مخاط.
اما به طور کلی اغلب کوکائین را با اسکناس پیچیده شده یا دیگر وسایل از راه بینی استنشاق میکنند. این محرک مادهای سریعالاثر است و مدت اثر استنشاق آن بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پس از مصرف و تزریق وریدی آن تنها ۵ تا ۱۰ دقیقه پس از مصرف باقی میماند.
بنابراین، فرد کوکائین را در فواصل زمانی کوتاه مورد استفاده قرار میدهد، تا مدت زمان بیشتری نشئه شود. به دلیل مصرف مداوم برای اثرگذاری بیشتر، فرد به آن اعتیاد پیدا خواهد کرد.
کوکائین از لحاظ وابستگی و سوء مصرف در درجه ۲ طبقهبندی مواد اعتیادآور قرار میگیرد، از این رو فرد حتی پس از یک بار مصرف دچار اعتیاد میشود و ترک کوکائین برای او بسیار سخت خواهد بود.
در استعمال استنشاقی، کوکائین از راه بینی وارد جریان خون شده و از طریق افزایش میزان سروتونین و دوپامین و نیز جلوگیری از باز جذب دوپامین در مغز، در بلند مدت عملکرد گیرندههای عصبی مغز را مختل کرده و باعث اعتیاد و ایجاد تحمل دارویی میشود.
در حقیقت کوکائین مقدار زیادی از دوپامین که یک پیام رسان شیمیایی طبیعی در بدن است را به قسمتهایی از مغز میفرستد که لذت را کنترل میکند.
با این حال، کوکائین از بازیافت دوپامین جلوگیری کرده و باعث میشود مقادیر زیادی در فضای بین دو سلول عصبی ایجاد شود و ارتباط عادی آنها را متوقف کند.
این سیل از دوپامین در مدار پاداش مغز به شدت رفتارهای مربوط به اعتیاد را تقویت میکند. با ادامه مصرف کوکائین، مدار پاداش ممکن است سازگار شده و نسبت به دارو حساسیت کمتری داشته باشد.
در نتیجه شخص برای اینکه احساس بار اول مصرف را داشته باشد، دوزهای قویتر و مکرر مصرف میکند. این مکانیسم باعث ایجاد احساس بالای انرژی و هشیاری میشود که به آن حالتهای (high) یا بالا بودن میگویند.
کوکائین از چه گیاهی است؟
و اما در ادامه ببینیم کوکائین از چه گیاهی است؟ و هم این که کوکائین برای کدام کشور است؟ ماده خالص این داروی محرک از برگهای بوته گیاه کوکا اریتروکسیلون استخراج میشود. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و مرکزی بوده و در آنجا کشت میشود.
از دوران باستان برگ گیاه اریتروکسیلون کوکا در آمریکای جنوبی برای مراسم مذهبی، جادوئی، اجتماعی، شادیآوری و پزشکی و اغلب به طور قابل توجهی برای افزایش تحمل، بالا بردن احساس خوب شدن، کم کردن خستگی و بالا بردن قوای جسمی، ایجاد سرخوشی و کم کردن گرسنگی مصرف میشد.
گیاه کوکا درختی است که ارتفاع آن به دو متر رسیده و برگهایش شبیه برگ درخت زیتون و به رنگ و اندازه آن است. گلهای این گیاه ریز، سفید و پوست آن قرمز رنگ است.
گیاه کوکا میوه گوشت آلودی به رنگ قرمز تند دارد که شکل آن بیضی مانند است. کشورهای بولیوی، پرو و کلمبیا بزرگترین مراکز کشت و تولید درخت کوکا به شمار میروند.
کشفیات انجام شده در معابد باستانی نشان میدهد که بوته کوکا اولین بار بین چهار هزار تا شش هزار سال پیش کشت شد. واژه کوکا به معنی درخت از زبان بومیان آیمارا گرفته شده است.
بومیان آمریکایی جنوبی برای کاهش دادن دردهای جسمانی و مقابله با مشکلات زندگی در ارتفاعات از کوکا استفاده میکردند. وجود ویتامینها در برگ کوکا مکمل با ارزشی برای خوراک مردم کوههای آند بود و میتوانست آهن و کلسیم لازم را که در غلات خوراکی آنها کمیاب بود، جبران کند و در عین حال جویدن این برگها به هضم غذایشان هم کمک میکرد.
از ویژگیهای محرک و اشتهاآور این گیاه برای تسکین گرسنگی و تشنگی و آسان کردن کار کارگران هم استفاده میشد. بیشتر بومیان قبل از شروع به کار بدنی سنگین روزمره، برگ کوکا را میجویدند.
عادت به این کار تا دوره استعمار هم ادامه داشت و بعد از آن استعمارگران این عادت را رواج دادند. استعمارگران بعد از فهمیدن ویژگیهای محرک برگ کوکا و اسپانیاییها که بومیان را وادار به کار طولانی در معادن طلا و نقره میکردند، به طور منظم برای آنها برگ کوکا تهیه میکردند.
در فعالیتهای عبادی و شکرگزاری هم گیاه کوکا نقش مهمی داشت. بومیان گونههای مردگان خود را با برگهای این گیاه پوشانده و اعتقاد داشتند که این کار سفر آنها را به جهان دیگر آسان میکند. کوکا تقریباً در همه گردهماییها و مراسم عمده مانند تولد، عروسی و مراسم درمانی و جادوگری نقش داشته است.
کوکائین با چی درست میشه؟
در ادامه خواهیم دید، کوکائین از چی تولید میشه؟ یا در واقع کوکائین از چی درست میشه؟ همان طور که گفتیم کوکائین از برگ گیاه اریتروکسیلون کوکا به دست میآید.
آلکالوئید فعال گیاه کوکا، در سال ۱۸۵۵ از این گیاه جدا و خالص شد و در سال ۱۸۶۰ کوکائین نام گرفت. در همان زمان تولید سوزنهای تزریق زیر پوستی باعث تلاشهایی برای استفاده از کوکائین برای ایجاد بیحسی موضعی در جراحی شد.
کوکائینی که در بازار قاچاق مواد مخدر پیدا میشود، معمولاً به شکل پودر سفید رنگی است که با نامهای کک (Coke)، سی (C)، برف (Snow) و دانه برف (Flake) شناخته میشود. کوکائین از نظر شیمیایی به دو صورت وجود دارد.
یا کوکائین به شکل نمک هیدروکلراید موجود است که این نوع از کوکائین به صورت پودر بوده و میتوانید آن را در آب حل کنید، روشهای مصرف آن به صورت تزریق به داخل رگ، خوراکی و یا استنشاقی از طریق دماغ بالا کشیدن یا همان اسنیف کردن است.
یا به صورت فرم آزاد کوکائین که در این نوع بعد از فرایندهای شیمیایی که انجام میشود، میزان خالص بودن کوکائین افزایش داده میشود و نمک هیدروکلراید موجود در آن از بین میرود.
در این روش از تهیه کوکائین روندی که برای بالاتر بردن خلوص ماده استفاده میشود، به این صورت است که با استفاده از مواد اشتعالزا و فرّار مثل اِتر پودر کوکائین را میپرورانند و آن را تبدیل به فرم آزاد کوکائین میکنند. این نمونه کوکائین به شکل جامد بوده و روش استفاده از آن به صورت کشیدنی است.
کراک هم که یکی دیگر از انواع کوکائین است که بین دو شکل شیمیایی که در قسمت بالا گفته شد قرار دارد. به این صورت که میتوان گفت ماده خام فرم آزاد کوکائین کراک است و به این دلیل که فرایند شیمیایی روی آن انجام نشده، قیمت پایینتری دارد.
برای تهیه کراک بر خلاف کوکائین از هیچ ماده فرّار یا قابل اشتعالی استفاده نمیشود. در عوض پودر کوکائین را در آب و جوش شیرین حل کرده و آن را تا جایی که جوش بیاید حرارت میدهند.
به این صورت هیدروکلراید از آن آزاد میشود و ماده جامدی از آن به دست میآید که به آن کراک میگویند. این ماده بعد از خشک شدن به شکل جامد در آمده و مثل قطعههای سنگ بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ گرم است.
دلالان خیابانی معمولاً این ماده مخدر را با بعضی از مواد خنثی مانند نشاسته، پودر تالک و شکر یا برخی مواد فعال مثل پروکائین یا بنزوکائین که بیحس کننده موضعی هستند مخلوط میکنند. بنابراین مصرفکنندهها از ترکیبات اصلی کوکائینی که به دست آنها میرسد، مطلع نیستند.
آنها همچنین ممکن است کوکائین را با موادی دیگر مانند برخی مواد محرک مثل آمفتامین یا مواد افیونی مصنوعی ازجمله فنتانیل ترکیب کنند. افزودن مواد افیونی مصنوعی به کوکائین زمانی خطرناک است افرادی که کوکائین را مصرف میکنند، متوجه نشوند کوکائین حاوی چه مواد افزودنی خطرناکی است.
افزایش تعداد مرگومیر ناشی از مصرف بیش از حد در میان مصرفکنندگان کوکائین ممکن است به دلیل همین مسئله باشد. همچنین، از آنجایی که قیمت کوکائین بالاست برخی اقدام به مصرف کراک میکنند. مواد مخدر کراک نیز از برگ گیاه کوکا گرفته میشود و نسبت به کوکائین ارزانتر است.
کوکائین چگونه تولید میشود؟
در ادامه این مقاله به این مطلب میپردازیم که کوکائین چگونه تولید میشود؟ یا در واقع کوکائین چطور ساخته میشود؟
کوکائین پودر سفید رنگ، نرم، شفاف، کریستالی شکل و با طعم تلخ است که از برگهای بوته گیاهی به نام “اریتروکسیلون کوکا” استخراج میشود.
درخت کوکا به دلیل این که ترکیبات آلکالوئیدی کوکائین را در بر دارد، دارای اهمیت است. آلکالوئید فعالی که در گیاه کوکا وجود دارد، اولین بار در سال ۱۸۵۵ جدا سازی، خالص سازی شد و در سال ۱۸۶۰ کوکائین نام گرفته شد.
شاخههای درخت کوکا مستقیم بوده و برگهای نازکی دارد. ارتفاع حدودی این درخت ۳ متر بوده و رنگ آن قرمز است. برگهای بیضوی این گیاه نوک تیز و معمولاً ۸ سانت طول دارد.
استخراج ماده کوکائین از گیاه کوکا عملیات سادهای است و این روند با روش استخراج اسید-باز انجام میشود. در طی انجام این کار به چند ترکیب و محلول شیمیایی نیز نیاز خواهد شد.
گیاهان کوکا در مناطق سرسبز حومههای کلمبیا و فقط دو ماه در سال رشد میکنند. فرایند تولید این ماده محرک قدرتمند نسبتاً ساده و هموار است و اساساً سه مرحله اصلی برای تولید کوکائین وجود دارد.
بعد از برداشت و خیساندن برگها، پایه این ماده از این طریق استخراج شده و ماده متبلور حاصل، مانند خشت خشک میشود. در ادامه یک فرایند گام به گام و دقیقتر برای تهیه کوکائین آورده شده است:
مرحله ۱: برگهای کوکا برداشت میشود.
مرحله ۲: برگهای برداشت شده در بنزین خیسانده میشوند.
مرحله ۳: بنزین تخلیه میشود.
مرحله ۴: ریشهی کوکائین خشک میشود.
مرحله ۵: سپس ماده خشک شده در یک ماده حلال حل میشود.
مرحله ۶: حلالهای اضافی حذف شده و مانند خشت خشک میشوند.
انواع کوکائین
عصاره برگ کوکا برای تولید سه شکل مختلف کوکائین استفاده میشود:
- نمک هیدروکلراید
- فرم آزاد
- کراک
کوکائین هیدروکلراید: این ماده نوعی پودر سفید ریز با طعمی تلخ و بیحسکننده است. اغلب قبل از فروش هیدروکلراید کوکائین با مواد دیگری مانند لیدوکائین، پودر تالک یا شکر یا سایر مواد مخدر مانند پروکائین یا آمفتامینها مخلوط میشود تا رقیق شود.
فرم آزاد (Freebase): این ماده نوعی پودر سفیدی است که خالصتر از هیدروکلراید کوکائین است.
کراک: این مدل از کوکائین از ترکیب آمونیاک و چند ماده دیگر به دست میآید و ممکن است حاوی ناخالصی باشد، همچنین این نوع به صورت تدخینی مصرف میشود.
کوکائین با چی میکشن؟
این ماده مخدر هم مانند سایر انواع مواد مخدرها روشهای مصرف گوناگونی دارد. اگر شما هم برایتان سؤال است که کوکائین را با چی میکشن؟ در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
کوکائین به چند شکل مختلف (پودر یا کریستال) وجود دارد و آن را به روشهای مختلفی مانند خوردن، اسنیف کردن یا همان کشیدن با دماغ، دود کردن و تزریق کردن استفاده میکنند و همچنین میتوان آن را بلعید یا به لثه مالید.
رایجترین روش مصرف کوکائین، استنشاق پودر نرم شده آن از طریق بینی است که اصطلاحاً انفیه یا بالا کشیدن از راه بینی نامیده میشود. کوکائین از طریق بافتهای بینی وارد جریان خون میشود.
در این روش از وسایلی مانند یک تیغ برای خرد کردن و پودر کردن کوکائین و یک تکه کاغذ لوله شده برای بالا کشیدن آن استفاده میکنند، به این صورت کوکائین از راه مخاط بینی و ششها جذب بدن میشود و به مغز میرسد.
در روش تدخین کوکائین خیابانی با آلکالوئید خالص که به طور شیمیایی استخراج شده مخلوط میشود، تا اثر آن افزایش پیدا کند. برخی دیگر برای جذب سریعتر دارو در بدن پودر کوکائین را حل کرده و آن را تزریق میکنند، اما این کار به طور قابل توجهی خطر مصرف بیش از حد را افزایش میدهد.
تدخین روش مصرف کراک نیز بوده و به طور کلی استنشاق کمخطرترین روش مصرف کوکائین و تدخین و روش تزریق وریدی خطرناکترین روش مصرف آن است.
روشهای مستقیمتر مصرف این ماده اغلب با بیمارهای عروقی مغز، ناهنجاریهای قلبی و مرگ همراه است. هر چند کوکائین را میتوان از راه دهان نیز مصرف کرد، اما به دلیل اثر کمتر آن از این راه به ندرت استفاده میشود.
یکی دیگر از روشهای مصرف کوکائین، دود کردن آن است. بعضی از اشخاص نیز کریستال سنگ را گرم میکنند و دود آن را در ریههای خود وارد میکنند.
استنشاق آن به صورت دود یا بخار باعث افزایش سرعت جذب با خطر کمتری برای سلامتی نسبت به تزریق میشود. کوکائینی که دود میشود به صورت یک سنگ کریستالی است که به آن کراک گفته میشود. برخی از افراد نیز کوکائین را به لثههای خود میمالند.
بعضیها هم کراک را روی گل ماریجوانا یا تنباکو میریزند و آن را مانند سیگار میکشند. برخی دیگر نیز ترکیب کوکائین و هروئین را به خود تزریق میکنند که به آن اسپیدبال گفته میشود. افرادی که کوکائین مصرف میکنند معمولاً در مدت کوتاهی آن را مصرف کرده و دائماً دوز آن را بالاتر میبرند.
بعد از مصرف کوکائین میزان پیامرسان شیمیایی طبیعی دوپامین را در مدارهای مغزی مرتبط با کنترل حرکت و پاداش افزایش میدهد. به طورمعمول، دوپامین در سلولی که آن را آزاد کرده بازیافت میشود و سیگنال بین سلولهای عصبی را قطع میکند.
با این حال، کوکائین مانع بازیافت دوپامین شده و موجب میگردد مقادیر زیادی دوپامین در فضای بین دو سلول عصبی جمع شود و ارتباط طبیعی میان سلولها متوقف گردد.
این سیل دوپامین در مدار پاداش مغز به شدت برای مصرف ماده تقویت کننده است. با ادامه مصرف کوکائین، ممکن است مدار پاداش با حضور ماده سازگار شود و حساسیت کمتری نسبت به کوکائین پیدا کند.
در نتیجه افراد مجبور میشوند دوزهای قویتر را با فاصله کمتری استفاده کنند تا بتوانند سرخوشی سابق از کوکائین را دوباره تجربه کنند.
کوکائین چه حسی میده؟
آیا میدانید چگونه بر شخص تاثیر میگذارد؟ یا اینکه کوکائین چه حسی میده؟ یا کوکائین چه حسی دارد؟
افرادی که از این ماده مخدر استفاده میکنند، میگویند که با مصرف این ماده احساس سرخوشی کرده و انگار در ابرها سیر میکنند و نوعی احساس رضایت و خشنودی شدید به آنها دست میدهد.
آنها احساس انرژی زیادی کرده و هشیاری و زیرکیشان افزایش مییابد. اشتهای این افراد کاهش یافته و نیاز آنها به خواب کم میشود. همچنین آنها اعتماد به نفس زیادی پیدا کرده و ممکن است دست به کارهایی بزنند که در حالت طبیعی نمیتوانستند آن را انجام دهند.
مصرف کننده کوکائین دچار لرزش، سرگیجه، بیاشتهایی، انقباضهای عضلانی و بدبینی میشوند. گاهی هم مصرف آن در فرد با هذیانات و توهمات مختلف همراه میشود.
کوکائین باعث میشود فرد پرحرف شده و حتی بیربط گویی پیدا کند، به حدی که صحبتهای او قابل درک نباشد. اگر مقدار مصرف زیاد شود، فرد رفتارهای عجیب، بیمعنی و حتی خشن از خود نشان میدهد.
علاوه بر این توهمات بینایی، شنوایی و حتی لامسه ممکن است در این افراد به وجود آید و گاهی اوقات توهمات لامسه آنقدر شدید است که آنها را مجبور میکند، برای بیرون آوردن حشرات زیر پوستشان از چاقو استفاده کنند.
بعضی اوقات در مصرفکنندگان، واکنش اضطراب حادی نیز پیش میآید که بعضی از مواقع آنقدر شدید است که به حد حمله هراس یا وحشتزدگی میرسد.
این آثار بلافاصله بعد از مصرف کوکائین ظاهر شده و ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد رفع میشوند. به همین دلیل افراد وابسته به کوکائین ممکن است هر نیم تا یک ساعت یکبار، ناگزیر به مصرف مجدد باشند. سایر اثرات کوتاه مدت کوکائین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حساسیت شدید به لمس، صدا و دید
- احساس لذت شدید
- عصبانیت یا تحریک پذیری
- پارانویا
- کاهش اشتها
از طرف دیگر زمانی که فرد از این ماده مخدر استفاده میکند، سوخت و ساز بدن او زیاد شده و در نتیجه دمای بدن، فشار خون و ضربان قلب بالا میرود و به این صورت فشار زیادی به قلب وارد میشود.
این فعالیت زیاد ممکن است باعث شود قلبی که با فشار زیاد کار میکند، ریتم طبیعی و عادی خود را از دست داده که به آن آریتمی یا انقباض نامنظم قلب میگویند و بسیار خطرناک است.
چرا که ممکن است رگهای ظریف دچار آسیب شده و یا حتی فرد دچار ایست ناگهانی قلبی شود و یا به قسمتهای از بدن اون خون نرسد.
نشانههای مصرف کوکائین
از اولین علائم مصرف این ماده مخدر قدرتمند تپش قلب است، همچنین میتواند باعث افزایش فشار خون شده و از دیگر علائم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوسانات خلق و خو
- نبض نامنظم و سریع
- داغی پوست و تب شدید
- سردرگمی و اضطراب
- سوختگی روی لب یا انگشتان
- تنفس سریع یا قطع ناگهانی آن
- وجود پودر سفید اطراف بینی و دهان
- کاهش اهمیت نسبت به بهداشت شخصی
عوارض جسمی و روحی کوکائین
همانطور که گفتیم مصرف کوکائین باعث افزایش حالتهای هیجانی، خشونت، از بین بردن خستگی و افزایش هوشیاری ذهن میشود و شخص حالتهایی مانند پر حرفی، از دست دادن اشتها و کم خوابی خواهد داشت.
از دیگر عوارض اعتیاد به کوکائین میتوان به اختلالات روحی اشاره کرد. برخی از اختلالاتی که بر اثر مصرف کوکائین به وجود میآیند، عبارتاند از روانپریشی، اضطراب، عصبی بودن، بیقراری، تحریک پذیری بالا.
ترکیب کوکائین با نوشیدنی باعث افزایش دوز شده و از طرفی تحریک پذیری، بیقراری و پارانویا را افزایش میدهد و پس از یک دوره مصرف فرد دیگر نمیتواند حالت واقعیت را درک کند و دچار توهمات شنوایی نیز میشود.
- علائم مانیا
- نارسایی قلبی
- خارش پوستی
- اختلال خواب
- سرخوشی کاذب
- خونریزی از بینی
- کاهش قوای جنسی
- افزایش فشار خون
- افزایش ضربان قلب
- از دست دادن اشتها
- از دست دادن تمرکز
- اختلالات دستگاه گوارشی
- توهمات لامسه (حس خزیدن حشره زیر پوست)
تأثیر سوء مصرف کوکائین بر روند و ساختار زندگی اجتماعی، فرهنگی و عاطفی فرد موضوعی انکار نشدنی بوده که باعث نوعی آشفتگی، سردرگمی، بیاعتمادی و فقر خواهد شد.
بر طبق آمار مصرف کوکائین با دادن انرژی کاذب و بالا بردن هیجانات درونی دختران و پسران در پارتیهای شبانه، آنها را وادار به لذت بردن از روابط نامشروع و زودگذر کرده و منجر به پیامدهای بد اجتماعی و خانوادگی میشود.
کوکائین با مغز چه میکند؟
تحقیقات نشان داده است که کوکائین یک ماده اعتیادآور قدرتمند است که در صورت استفاده مکرر میتواند ساختار و عملکرد مغز را تغییر دهد.
وقتی ساختار مغز تغییر کند به نحوه دیگری عمل خواهد کرد. آسیبهایی که بر اثر اعتیاد به کوکائین در فرد پدید میآید معمولاً ماندگار هستند.
این آسیبها، خود را در قالب عوارضی مانند اختلالات افسردگی و اضطراب نشان دهد که در مواردی فرد نیازمند استفاده از روشهای درمانی مناسب با وضعیت سلامتی خود است.
استفاده مکرر از مواد مخدر کوکائین باعث میشود مغز به سطح بالای برخی مواد عادت کرده و پس از مدتی بدون این ماده مخدر دیگر عملکرد معمول خود را نیز نخواهد داشت.
تأثیر کوکائین بر مغز، به این صورت است که با مصرف کوکائین دوپامین در مغز آزاد میشود. در حالت عادی زمانی که دوپامین در مغز ترشح شود، بازیافت میشود.
اما کوکائین از بازیافت دوپامین جلوگیری میکند و عملکرد طبیعی مغز را مختل خواهد کرد. تجمع دوپامین در فضای بین دو سلول عصبی، رفتارهای مرتبط با مصرف کوکائین را تقویت میکند.
این امر موجب حساسیت کمتر مغز به این محرک میشود. به همین دلیل ما به افزایش دوز مصرفی کوکائین، برای ایجاد مقدار مشخصی حس، به مرور زمان احتیاج داریم.
کوکائین با بدن چه میکند؟
و اما در ادامه با هم ببینیم که کوکائین با بدن چه میکند؟ با مصرف مقدار کمی از کوکائین، فرد دچار حالت سرخوشی و تحریک شده، اما به مرور زمان بدن او و سیستم عصبی نسبت به مصرف آن دچار تحمل شده و فرد برای دستیابی به حالات خوشایند اولیه، نیاز به افزایش دوز مصرفی پیدا خواهد کرد.
نحوه و میزان تاثیر این ماده بر روی بدن به روش مصرف آن بستگی دارد. هرچه میزان تأثیراتی که بر بدن میگذارد سریعتر اتفاق بیفتد، مواد تشکیل دهنده آن سریعتر تجزیه شده و تاثیر آن از بین میرود.
به عنوان مثال، ایجاد حالات خوشایند و سرخوشی بر اثر مصرف کوکائین در روش استنشاقی به مرور بروز پیدا میکنند، اما ممکن است تا ۳۰ دقیقه تأثیرات آن در بدن شخص باقی بماند، در حالی که از طریق تزریق کوکائین تأثیرات به سرعت خود را نشان داده و تنها ۱۰ دقیقه باقی میمانند.
انقباض عروق خونی، اتساع مردمکها، افزایش درجه حرارت، افزایش فشار خون و تعداد ضربان قلب از اثرات فیزیولوژیکی کوتاه مدت مصرف کوکائین روی بدن است.
مصرف دوزهای بالاتر و نیز طولانی مدت این ماده مخدر مثلاً چند صد میلیگرم یا بیشتر، سرخوشی را تشدید میکند. اما ممکن است باعث ایجاد رفتار نامتعارف و خشونت آمیز شود.
کاهش وزن، اختلالات گوارشی، خستگی، نارسایی قلبی، کاهش نیروی جسمانی، رعشه، سرگیجه، پرشهای عضلانی، پارانویا و یا به دنبال دوزهای مکرر، واکنشهای سمی نزدیک به مسمومیت آمفتامینی از دیگر اثرات مصرف این ماده مخدر برای بدن به شمار میآید.
برخی از مصرف کنندگان کوکائین شکایاتی از بی قراری، تحریک پذیری و اضطراب را دارند. در مواردی نادر، مرگ ناگهانی در اولین استفاده از کوکائین، یا به طور غیرمنتظرهای در استفادههای بعدی رخ میدهد.
مرگ و میر ناشی از کوکائین، بیشتر بر اثر ایست قلبی و یا تشنج و به دنبال ایست تنفسی رخ میدهد. چنانچه این ماده به طریق استنشاقی مصرف شود، در دراز مدت امکان خونریزی مکرر از بینی و سوراخ شدن تیغههای بینی وجود دارد. کوکائین یک سری اثرات جسمی ایجاد میکند، از جمله:
- لرزش
- اسهال
- سرگیجه
- سردرد
- بیخوابی
- بیقراری
- حالت تهوع
- کاهش اشتها
- فشار خون بالا
- خونریزی بینی
- انقباض عضلات
- افزایش دمای بدن
- مردمک گشاد شده
- تنگ شدن رگهای خونی
- مشکل در نعوظ و حفظ آن
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
آیا کوکائین باعث لاغری میشود؟
یکی دیگر از مشکلات پنهان اعتیاد به کوکائین مربوط به دستگاه گوارش است. سیستم گوارشی به بدن کمک میکند که مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق مواد غذایی جذب کند. دستگاه گوارش، سیستم بسیار پیچیدهای بوده و به شدت به جریان خون بستگی دارد.
به دلیل این که مصرف کوکائین باعث ایجاد اختلال در سیستم قلبی عروقی خواهد شد، در روده نیز پیامدهای چندگانهای را به وجود خواهد آورد. سیستم گوارشی دارای جریان خون لازم برای بقا و سالم ماندن نیست و اندامها شروع به تجزیه آن میکنند.
طبق مقالهای علمی، مشکلات گوارشی از قبیل انسداد روده در افراد مبتلا به اعتیاد به کوکائین، امری طبیعی و عادی است. کاهش اشتها و خراب شدن حس ذائقه تأثیرات دیگر مصرف کوکائین است.
به همین دلیل افراد معتاد به این ماده اغلب کم وزن و لاغر میشوند. مطالعات نشان داده که کوکائین همچنان با به هم زدن متابولیزم یا سوخت و ساز بدن، توانمندی ذخیره کردن چربی را مختل میکند.
جیما فگتری، از کوکائین به عنوان دوای سکته دهندۀ قلب یاد کرده و گفته است که تنگ شدن مجرای رگهای قلب در اثر استعمال این ماده باعث حملات قلبی میشود. تأثیرات کوکائین بر تمام اعضای بدن بسیار ناگوار و مرگبار است.
کوکائین صورتی چیست؟
کوکائین صورتی یکی از قویترین مواد مخدر حوزه آمریکای لاتین است که از کلمبیا وارد اروپا میشود. این ماده صورتی رنگ که بسیار مورد علاقه گردشگران نیز قرار گرفته است. در واقع هیچگونه کوکائینی ندارد! مردمی محلی این ماده را «توسی» (tusi) مینامند.
کوکائین صورتی یک ماده توهمزای مصنوعی است که با نام ۲C-B شناخته میشود و هیچ ارتباطی با هیدروکلراید کوکائین ندارد. همچنین این ماده توهمزا به عنوان مواد مخدر محبوب در مهمانیها در آمریکای جنوبی مصرف میشود.
این ماده بیشتر به عنوان داروهای ایمن، قانونی یا گیاهی به بازار عرضه میشوند، اما مصرف آن خطرات زیادی دارد. ۲C-B حاوی افزودنیها یا داروهای دیگر است که اثرات مضر را آن را افزایش میدهد.
کوکائین بیس
کوکائین بیس چیست؟ کوکائین بیس شده به حالتی از کوکائین گفته میشود که از شکل و ماهیت اولیه خود خارج میشود. در حالت اولیه مردم نمیتوانند کوکائین را استنشاق کنند، پس آن را به شکل بیس آزاد تبدیل میکنند که خلوص بالاتری دارد و میتوانند آن را بکشند.
پس از تولید کوکائین بیس شده، مادهای به شدت قویتر و با خطرات بیشتر در دسترس آنها قرار میگیرد. در واقع اگر همین کوکائین را طی فرایند شیمیایی به فرم پایه یا اصطلاحاً بیس Base تبدیل کنند، به آن کوکائین بیس شده میگویند. کوکائین بیس نیز به صورت کریستال یا پودر در بازار وجود دارد.
زمانی که کوکائین به شکل جامد خود است، به آن “پایه” میگویند. کاربر شکل طبیعی کوکائین را میگیرد و پایه کوکائین را از نمک آزاد میکند، تا آزاد شود.
مردم کراک را با ترکیب کوکائین با جوش شیرین و آب تولید میکنند. اما برای تهیه کوکائین بیس شده باید پایه را با آمونیاک استخراج کنند. پس از تولید، کوکائین بیس شده، دیگر حاوی هیدروکلراید نیست.
بنابراین، از حالت پودری به سولفات کوکائین خارج میشود. این به آن معناست که کوکائین در حال حاضر تقریباً ۱۰۰٪ خالص است.
کوکائین بیس شده چگونه به دست میآید؟
بیس کردن کوکائین فرایندی است که میتواند قدرت یک ماده را افزایش دهد. این اصطلاح به طور معمول با استناد به کوکائین استفاده میشود، اگرچه میتوان مواد دیگر از جمله نیکوتین و مورفین را هم بیس کرد.
کوکائین بیس شده ساختار را به شکلی تغییر خواهد داد که باعث قدرتمندتر شدن آن میشود. به دلیل نقطه ذوب بالای کوکائین، نمیتوان آن را گرم کرد یا مثل سیگار کشید، چرا که سوزاندن آن بسیار دشوار است.
اما این جایی است که کوکائین بیس شده وارد عمل شده و کوکائین با استفاده از یک افزودنی مانند جوش شیرین، کراک را به کوکائین بیس شده تبدیل میکنند.
نقطه ذوب کوکائین به این شکل پایین آمده و سوزاندن و یا کشیدن آن را آسانتر میکند. کراک نام متداول برای کوکائین بیش شده است.
ساخت کوکائین با ریتالین
ریتالین نوعی داروی محرک است و مانند آمفتامین و کوکائین، میزان دوپامین را در مغز بالا میبرد. ریتالین و کوکائین مواد محرکی هستند که ساختار شیمیایی و عملکرد مشابهی دارند.
ریتالین هم مانند کوکائین میزان بازجذب دوپامین را در مغز کاهش میدهد. وقتی ریتالین به عنوان دارو برای بیش فعالی تجویز میشود اعتیادآور نیست، ولی وقتی توسط افراد سالم مورد سوء مصرف قرار میگیرد اعتیادآور میشود.
مؤسسه ملی سوء مصرف داروی آمریکا (NIDA) اعلام کرده که در طی تحقیقات به مدّت دو هفته، هر روز دو گروه موش را تحت تزریق ریتالین و کوکائین قرار دادند.
سپس نواحی پاداش مغز را از لحاظ تغییرات احتمالی در شکل بندی خارهای دندریتی که مرتبط با شکل گیری سیناپسها و روابط بین سلولهاست و ظهور پروتئین دلتا Fos B که در حالت وابستگی به مواد مشاهده میشود، پرداختند.
در برخی موارد بین تغییرات حاصل از دو ماده کوکائین و ریتالین مشابهت وجود داشت، اما گاه تأثیرات ریتالین حتی بسیار شدیدتر از کوکائین است که برای نمونه میتوان به ظهور پروتئین دلتا Fos B در نواحی خاص اشاره کرد.
ریتالین جزو مواد روان گردانهای محرک محسوب شده که عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار میدهد؛ ولی متأسفانه امروزه بسیاری از دانشجویان در شبهای امتحان از آن استفاده میکنند که همواره شاهد تبعات بسیار مضر آن نیز خواهند بود.