شایعات زیادی درباره اینکه این ماده اعتیادآور نبوده و بیضرر است، دهان به دهان میچرخد. اما حقیقت این است که کمیکال بسیار اعتیادآور بوده و فرد تنها با یک بار مصرف، به شدت به آن وابسته میشود. همچنین ترک کمیکال بسیار سختتر از آن چیزی است که تصور میکنید و در زمان ترک آن با مشکلات متعددی (عوارض ترک کمیکال) مواجه خواهید شد؛ در این شرایط لازم است که برای ترک آن به یک مرکز تخصصی ترک کمیکال مراجعه کنید.
به طور کلی حضور یک فرد معتاد در خانواده یک تجربه فوقالعاده استرسزا است که میتواند بر وضعیت اقتصادی، سلامت جسمی، روانشناختی، زندگی اجتماعی و روابط کل خانواده تأثیر بگذارد. اما استرس و داشتن نگرانی شدید برای ترک اعتیاد به موارد مخدر، نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه مشکلات را پیچیدهتر خواهد کرد.
ترک کمیکال مانند هر مواد مخدر دیگری نیاز به داشتن دانش و اطلاعات کافی و حضور تیم متخصص و حرفهای در محیطی با تجهیزات و امکانات بیمارستانی است. چرا که اعتیاد به کمیکال یا به طور کلی هر نوع اعتیاد دیگری یک نوع بیماری روحی و جسمی است و نیاز به درمان تخصصی دارد.
ماده مخدر کمیکال یکی از آن مخدرهایی است که بین نوجوانان و جوانان بسیار پرطرفدار است و این چند سال اخیر بسیار رواج پیدا کرده است. متأسفانه بیشتر مصرف کنندگان این ماده مخدر بین ۱۸ تا ۲۵ سال هستند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با کمیکال، عوارض و علائم اعتیاد به آن و روشهای درمان اعتیاد به کمیکال با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.
ماده مخدر کمیکال چیست؟
کمیکال مخدری بسیار قوی است که حدود ۱۰ الی ۱۲ سال پیش ساخته شده و جزو مواد مخدر بسیار خطرناکی است که اثر فوقالعاده زیانباری بر سلامت فرد مصرفکننده میگذارد. این ماده که از مریمگلی ساخته شده و برای افرادی که تمایل زیادی به تجربه مکاشفه معنوی دارند به یک روانگردان محبوب تبدیل شده است.
کمیکال در واقع نوعی روانگردان از خانواده AM است که از مشتقات صنعتی گل یا حشیش به دست میآید. این ماده پس از مصرف بر جسم و روان فرد مصرفکننده تأثیرات مخرب زیادی میگذارد و باعث بروز کمایی مختصر و موقتی میشود، طوری که مصرف کننده حالتی مشابه سکته مغزی را تجربه میکند.
این نمونه صنعتی تأثیری بسیار شدیدتری نسبت به نمونههای طبیعی آن دارند که به تبع آن بسیار مضرتر هم بوده و ترک کمیکال را بسیار مهم و سخت میکند.
یکی از مهمترین تأثیرات کمیکال بر بدن از بین رفتن حافظه کوتاه مدت است. از تأثیرات جسمی آن نیز میتوان به بالا رفتن فشار خون اشاره کرد که میتواند باعث شود فرد حالتی مانند سکته مغزی و کما کوتاه مدت را تجربه کند. این حالت حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول میکشد و این مورد خطر مرگ را نیز به دنبال دارد.
همانطور که گفتیم کمیکال بسیار اعتیادآور است و فرد تنها با یکبار مصرف آن، به شدت به آن وابسته شده و در همان یکبار میتواند اثرات جبرانناپذیری بر او به جای بگذارد.
مؤسسه ملی سوءمصرف مواد آمریکا اعلام کرده که مصرف مداوم مواد توهمزا خطر ابتلا به بیماریهای روانی مانند اسکیزوفرنی را افزایش داده و در مواردی به دو اختلال ناتوان کننده روانپریشی مداوم و اختلال ادراک پایدار توهم منجر میشود.
روانپریشی مداوم نوعی بیماری است که عوارضی مانند: اختلالات بینایی و خلقی، پارانویا و فرایندهای فکری نامنظم را در پی دارد. اختلال ادراک پایدار از سوی دیگر منجر به فلاشبک، توهم و اختلالات بینایی (مانند دیدن هاله در اطراف نورها) میشود. مشکلات حافظه، گفتار و یادگیری نیز از پیامدهای مصرف کمیکال هستند.
افرادی که اختلالات اضطراب دارند یا در شرایط استرس زایی به سر میبرند، بیشتر به موادی روی میآورند که به آنها در فرار از واقعیت کمک کند. این قبیل عوامل ممکن است باعث ترغیب فرد به مصرف شود.
ظاهر کمیکال شبیه به دانههای قهوه است و بیشتر همراه با مواد روانگردانی مانند ماریجوانا یا گل مصرف میشود. این ماده مخدر را معمولاً به شکل سیگار یا اسپری مصرف میکنند.
از آن جایی که کمیکال را به صورت دستی و شیمایی درست میکنند، میزان مواد موجود در آن ممکن است ثابت نباشد؛ به همین دلیل در برخی مواقع عوارضی که به جای میگذارد، ممکن است خفیف یا شدید باشد.
بیشتر افراد ماده کمیکال را برای ایجاد احساس قدرت و سرخوشی آن مصرف میکنند که در ادامه برای حفظ ثبات و پایداری، مصرف خود را به صورت مداوم ادامه میدهند.
استعمال کمیکال تنها در طی ۶ هفته باعث ایجاد حس وابستگی میشود. گفتنی است که پس از گذشت این مدت، فرد مصرفکننده حس قدرت و سرخوشی خود را از دست میدهد و عوارض آن نمایان میشود.
در واقع فرد دچار کند ذهنی، منزوی شدن و عدم کنترل خود میگردد؛ علاوه بر آن فرد بیمار مدتی پس از مصرف این ماده دچار هیجانات و تغییرات رفتاری نیز میشود.
عوارض مصرف کمیکال
همانطور که گفته شد کمیکال اثرات مخرب و زیانآوری بر جسم و روان میگذارد که در ادامه با برخی از این عوارض آشنا میشویم:
عوارض مواد مخدر کمیکال در کوتاه مدت:
- سرگیجه
- زیاد خندیدن
- حالت تهوع
- کما کوتاه مدت
- افزایش شدید فشار خون
- صحبتهای نامفهوم و بیربط
- احساس سرخوشی کاذب
- شل شدن ماهیچهها
- کند و آهسته سپری شدن زمان
- سفر خیالی در زمان و مکان
- توهم دیداری و شنیداری
- احساس شناور بودن
عوارض مصرف کمیکال در طولانی مدت:
همانطور که گفته شد از بین رفتن حافظه کوتاه مدت از مهمترین عوارض مصرف کمیکال در طولانی مدت است، اما عوارض دیگری نیز وجود دارد که شامل:
- اضطراب
- افسردگی
- بیخوابی
- سوزش ریه
- منزوی شدن
- تحریک پذیری
- اختلال یادگیری
- اوردوز و مرگ
- سردرد و تب و لرز
- اختلال قدرت عکسالعمل
- از دست دادن تعادل حرکتی
- از بین رفتن حس مسئولیت پذیری
- علائم روانپریشی مانند اسکیزوفرنی
- اختلالات عصبی، نوسانات احساسی
- کاهش روابط اجتماعی و قطع کردن ارتباط با دنیای بیرون
علائم اعتیاد به کمیکال
بعضی از علائمی که نشان دهنده وابستگی و اعتیاد به کمیکال است شامل موارد زیر است:
- نوسانات خلقی
- تغییرات در اشتها
- کاهش علاقه به ظاهر
- الگوهای خواب نامنظم
- افزایش دوز مصرف به مرور زمان
- استفاده از کمیکال به صورت روزانه
- مشکل در تمرکز و به خاطر سپردن چیزها
- استفاده از داورهای دیگری برای افزایش اثرات مطلوب
- کم و بیش خوردن و خوابیدن یا بیدار بودن در زمانهای عجیب و غریب
علاوه بر آن از نشانههای مصرف کمیکال توسط فرد میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- کنارهگیری از خانواده و دوستان
- کاهش عملکرد تحصیلی و افت کاری
- افزایش پنهان کاری و کناره گیری اجتماعی
- وجود مواد گیاهی بر روی لباس، اثاث خانه و غیره
- از دست دادن علاقه به فعالیتهای محبوب گذشته
- ناتوانی در انجام تعهدات و مسئولیتهای روزانه
- رفتارهای غیرقابلپیشبینی و ناهماهنگ با شخصیت فرد
علائم ترک کمیکال
بعد از شروع ترک کمیکال بروز علائم ترک کاملاً عادی و طبیعی خواهد بود. در واقع در دوران ترک، بدن فرد در حال سمزدایی و تغییرات قرار میگیرد. البته با توجه به شرایط و وضعیت بدنی هر فرد، این علائم با درجههای متفاوتی بروز خواهد کرد.
از علائم مهمی که در زمان ترک کمیکال بروز پیدا میکند، وابستگی شدید به این ماده است. فرد در دوران ترک، نیاز بیشتری به این ماده حس خواهد کرد که به علت وابستگی شدید بدن او به این ماده است. از مهمترین و سختترین علائم و نشانههای ترک کمیکال میتوان به این موارد اشاره کرد:
- تشنج
- اسهال
- حالت تهوع
- گوشهگیری
- اسپاسم عضلات
- غصه خوردن
- لکنت زبان
- اختلالات خواب
- از دست دادن اشتها
- ضربان قلب نامنظم
- تنفس نامنظم
- افزایش دمای بدن
- فلش بک
- وحشت زدگی
- افسردگی
- هایپرترمی
- اختلال ادراکی
- روانپریشی طولانی مدت
- پرخاشگری و خصومت
سمزدایی در ترک کمیکال
اولین قدم برای ترک کمیکال سمزدایی است. سمزدایی فرایندی است که به بدن اجازه میدهد مخدرهای موجود در آن را خارج کند. این مواد به گیرندههایی که ماده مخدر کمیکال به آنها متصل میشد، وصل میشود و با قطع اتصال آنها از گیرندهها باعث خروج آن از سیستم است. هدف از سمزدایی مدیریت ایمن علائم ترک در صورت قطع مصرف مواد مخدر توسط فرد معتاد است. هرکسی تجربه متفاوتی از سمزدایی دارد و نوع دارو و مدت زمان استفاده از آن بر نحوه سمزدایی تأثیر میگذارد.
نحوه ترک کمیکال در کلینیک طلوعی دیگر
ترک ماده مخدر برای هر کس یک تجربه متفاوت است. برخی این روند را آزاد کننده و توانمند میدانند و احساس میکنند میتوانند به هر چیزی برسند. برخی دیگر آن را دردناک، دشوار و ناامید کننده میدانند.
علائم ترک کمیکال ممکن است روزها یا ماهها طول بکشد. مدت زمان و روش ترک کمیکال آن به عوامل مختلفی بستگی دارد مثل: ژنتیک، سابقه پزشکی، نحوه مصرف و میزان موادی که در هر بار مصرف شده.
بیماری اعتیاد بر روی مراکز کنترل تکانهها، تنظیم خلق، تصمیم گیری و تفکر واضح اثر میگذارند. یکی دیگر از نقاطی که تحت تأثیر مواد مخدر آسیب میبیند، مراکز حافظه کوتاه مدت فرد هستند.
شخص مبتلا به اعتیاد کمیکال نمیتواند میزان و تعداد دفعات مصرف این ماده مخدر را کنترل کند. این مسئله ابعاد مختلفی مانند رفتارها، ظاهر فیزیکی، وضعیت عاطفی و… را تحت تأثیر قرار میدهد.
همین موضوع باعث اهمیت هر چه بیشتر ترک کمیکال میشود. برنامههای ترک اعتیاد متعددی برای کمیکال وجود دارد که با توجه به شرایط هر فرد استفاده میشود. این برنامه از مصرف بیرویه داروهای مختلف جلوگیری کرده و مانع از عود بیماری میشود.
سمزدایی کمیکال باعث میشود تا فرد با خیالی راحتتر این ماده مخدر را کنار بگذارد. عوارض ترک اعتیاد با یان کار راحتتر برطرف میشوند. بعد از سمزدایی فرد باید در جلسات روانشناسی، مشاوره و روانپزشکی به صورت مرتب شرکت کند.
در این شرایط، از اعضای خانواده و نزدیکان فرد نیز برای حمایت از او و کمک به ترک کمیکال کمک گرفته میشود. اعتیاد جسمی شدید این دارو هنوز تأیید نشده است، اما در کوتاه مدت و بلند مدت عوارضی دارد که زندگی فرد مصرف کننده را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد. همچنین در طولانی مدت میتواند وابستگی روانی در فرد مصرف کننده ایجاد کند.
هر چند که تأثیر مصرف کمیکال بیشتر بر ذهن و روان مصرفکننده است، اما هنگام ترک کمیکال در ابتدا با نشانههای فیزیکی مثل دردهای عضلانی، اختلال خواب، سوءهاضمه، سردرد، حالت تهوع و استفراغ همراه است. حدود دوازده روز اول فرد با این نشانهها دست و پنجه نرم میکند.
از آنجا که جنبههای فیزیولوژیکی ترک میتواند بسیار ناخوشایند یا حتی تهدید کننده زندگی باشد. به همین دلیل بهتر است با پزشک در مورد بهترین راه و بهترین مکان برای ترک کمیکال صحبت کنید.
شما میتوانید با پزشکان و مشاوران کلینیک ترک اعتیاد طلوع دیگر در ارتباط باشید تا شما را در این زمینه راهنمایی کنند. در این مرحله از ترک بیشتر روان فرد تحت تأثیر است و فرد شرایط روحی بدی دارد.
حالاتی مثل بدبینی و افکار و احساسات منفی از مسائلی است که فرد با آن درگیر است. این دوره با رژیم غذایی مناسب، ورزش مداوم و شرکت در جلسات روان درمانی میتواند به گذشتن فرد در حال ترک از این مرحله حساس کمک کند.
در مرحله بعد فرد که حالا از نظر جسمی کمیکال را ترک کرده نیاز دارد تا با کمک رواندرمانگر از انزوا خرج شود و روابط اجتماعی خود را بهبود ببخشد.
پس از ترک کمیکال
پس از ترک همچنان ممکن است که احساس ولع و بازگشت مجدد به مصرف به سراغ فرد بیاید که این مورد از عوارض ترک کمیکال است. این احساس میتواند هفتهها، ماهها یا سالها پس از ترک کمیکال به طور ناگهانی و غیر منتظره خزش کنند.
اما جای نگرانی نیست زیرا میتوان یاد گرفت که بدون تسلیم شدن در مقابل با هوسها کنار آمد. البته رواندرمانگر و جلسات حمایتی را در عدم بازگشت پس از ترک کمیکال نقش بسزایی دارد.
در صورت ترک، اگر مجدد به مصرف این ماده روی آورده شود، به علت افزایش حساسیت بدن، احتمال اوردوز و مرگ با این مخدر بالاتر از حالت معمول است. اما مهم است که به عود کردن بیماری به چشم یک شکست دیده نشود.
وقتی فرد متوجه عود بیماری میشود اولین کاری که باید کرد، این است که دلیل آن را بفهمد. درک اینکه چرا بیماری عود کرده است اغلب یکی از مهمترین بخشهای واقعی غلبه بر اعتیاد است.
هنگامی که عوامل محرک و ضعف خود را درک کرد، میتواند موارد را در جای خود قرار دهد تا احتمال عود مجدد کاهش یابد. سپس میتواند آنچه را که از اولین بار ترک یا کاهش آن آموخته است، برای موفقیت بیشتر در دفعات بعدی اعمال کند.
اگر چند بار امتحان کردید و شکست خوردید، نگران نباشید، برخی از انسآنها قبل از رسیدن به هدف، گاهی به تلاشهای ناموفق زیادی نیاز دارند. اما باور داشتن به خودمان مهمترین اصل است.
باید اهداف آینده و آنچه در این دوره از زندگی برای شما قابل دستیابی است را دوباره ارزیابی کنید. این ممکن است یک تجربه جدید برای شما باشد، و میتواند آزاد کننده باشد. همچنین ممکن است خسته کننده و دشوار به نظر برسد.
در کل پس از سمزدایی فرد باید دوران نقاهت خود را تحت نظر رونشناس و روانپزشک بگذراند. مشاورههای هفتگی، گروهی و فردی که فرد میتواند با دیگر افرادی که از این مشکل رنج میبرند داشته باشد، اثر بسزایی در یادگیری روشهایی برای مقابله با مواقع بحران خواهد داشت.
روانشناس ترک اعتیاد کاملاً به موضوع مسلط است و رفتارهای فرد معتاد برای وی قابل پیشبینی است. متخصص ترک اعتیاد کمیکال با افراد زیادی کار کرده و این موضوع برایش بسیار واضح است. از این رو میتواند کمک شایانی در راهنمایی فرد برای جلوگیری از عود بیماری داشته باشد.
روانپزشکی هم کمک بسیار خوبی برای گذراندن دوران نقاهت است. انواع داروهای مختلفی که نیاز به مواد مخدر را از بین میبرند و داروهایی که حالت محاصره را ایجاد میکنند، تا فرد از مصرف مواد لذتی نبرد در این راستا تولید شدهاند و طبق تجویز روانپزشک باید مورد استفاده افرادی که میخواهند اعتیاد به کمیکال را ترک کنند قرار بگیرد.
خدمات کلینیک طلوعی دیگر برای ترک کمیکال
درمان اعتیاد کمیکال در کلینیک طلوعی دیگر توسط مجربترین کادر پزشکی ترک اعتیاد، انجام میشود. طلوعی دیگر بهترین مرکز ترک اعتیاد کمیکال با مجوز رسمی بستری بیماران سوءمصرف مواد از وزارت بهداشت همراه با مشاوره رایگان بستری و درمان است.
فعالیتهای عمده این مرکز در زمینههای روانپزشکی و روانشناسی که شامل بررسیهای تشخیصی، درمانهای دارویی و غیردارویی، مشاوره و روشهای مختلف رواندرمانی انفرادی و گروهی برای بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی و روانتنی و از جمله اعتیاد و به عبارت دیگر سوءمصرف و وابستگی به انواع مواد مخدر، مواد محرک و مواد روانگردان است.
- خدمات اورژانسی و شبانه روزی به صورت ویژه
- استفاده از به روزترین روشهای ترک اعتیاد مواد مخدر
- انجام تمام آزمایشهای پزشکی
- همراهی پزشک متخصص در مراحل درمان
- پرستار ۲۴ ساعته
- بستری تفکیک شده و اختصاصی
- امکانات هتلینگ و رفاهی که فضای اختصاصی همراه با امکانات تردمیل، میز تنیس و … در اختیار بیمار قرار داده میشود.
- پیگیری پس از درمان
- خدمات روانپزشکی و روانشناختی ترک اعتیاد
مراحل بستری در کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر
مراحل بستری تا ترخیص بیمار در کلینیک تخصصی ترک اعتیاد طلوعی دیگر
۱. بستری
– تماس بیمار با کلینیک.
– پاسخگوبی پذیرش و پرزنت بیمار و توضیحات روند درمان به او.
– ست کردن تایم با روانشناس مجموعه جهت ارائه مشاوره رایگان به بیمار.
– توضیحات کامل در رابطه با روند درمان به بیمار در جلسه رایگان مشاوره.
۲. روند درمان
روند کلی درمان بیماران در این مجموعه به صورت ترکیب دو روش دارو درمانی و روان درمانی توام با هم صورت میگیرد.
طول دوره درمان بسته به حال بیمار و مقدار دوز مصرفی و نوع مادهای که مصرف میکند متفاوت است. ولی حداقل زمانی که برای آن در نظر گرفته شده است ۲ تا ۳ هفته (۱۰ تا ۱۲ روز) میباشد.
۳. سرویسها
خدماتی که ارائه میشود شامل صبحانه ناهار و شام (در کلینیک آجودانیه میان وعده) و اینترنت رایگان میباشد و استفاده از تلفن همراه نیز آزاد میباشد.
اتاقهای کلینیک به صورت یک تخته و دو تخته میباشند که به کمد و یخچال و تخت مجهز بوده و در اتاقهای یک تخته امکان حضور همراه هم برای بیمار فراهم میباشد.
۴. سم زدایی
بسته به نوع اعتیاد و مواد مصرفی در صورت لزوم سم زدایی کامل انجام میشود. همچنین بعد از به اتمام رسیدن دوره درمان بیمار توسط روانپزشک folow میشود و بیماران میتوانند روانکاوی را با روانشناسان خود همچنان ادامه دهند.
بیماران در کنار ترک اعتیادشان باید جهت بهبود اختلالات روانشناسی به وجود آمده نیز تحت نظر روانشناسان قرار گرفته و روانکاوی شوند.
۵. ترخیص
بعد از اتمام دوره درمان در صورت منفی بودن تست و نرمال شدن بیمار از نظر فیزیکی و روحی و روانی و سپس بعد از تاییدیه پزشک متخصص کارهای ترخیص بیمار انجام میپذیرد که بعد از ترخیص هم باز بسته به نیاز بیمار میتواند جلسات مشاوره و روانکاوی خود را با روانپزشکان مجموعه داشته باشد.