حشیش ماده ای توهم زا است که اثرات روانی زیادی بر فرد مصرف کننده گذاشته و وابستگی روانی فراوانی را در فرد به وجود می آورد. در نتیجه علائم ترک حشیش اغلب روانی بوده و فرد ولع مصرف دارد.
این ماده مخدر که در واقع یک ماده توهم زای طبیعی است، از فشرده گیاهی به نام شاهدانه به دست می آید. ماده ای قهوه ای رنگ که طیف روشن تا تیره ای دارد و بسیار نرم و منعطف است. تاثیر حشیش بر بدن مشابه ماری جوانا است.
متاسفانه باورهای غلطی درباره اعتیاد آور نبودن حشیش در جامعه رایج شده و برخی افراد برای برطرف کردن استرس یا فرار از مشکلات روزمره به حشیش پناه میبرند. در حالی که باید بدانند این ماده اعتیادآور بوده و عوارض زیادی روی جسم و روان آنها بر جای خواهد گذاشت.
از جمله فواید ترک حشیش میتوان به بهبود حواس بینایی، شنوایی و لامسه، حفظ تعادل و انجام صحیح فعالیتهای حرکتی، بهبود مشکلات خواب، بهبود مشکلات جنسی، جلوگیری از بروز اختلال در حافظه و درک اشاره کرد.
در مطالب قبل درباره اینکه حشیش چیست؟ و تاریخچه، عوارض، نحوه عملکرد آن در مغز، روشهای ترک و علائم اعتیاد به حشیش صحبت کردیم. در ادامه این مطلب برای آشنایی با علائم ترک حشیش با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.
حشیش چیست؟ تاریخچه حشیش در جهان
عوارض حشیش و نحوه عملکرد آن در مغز
علائم ترک حشیش
برخلاف باورهای غلط درباره اعتیاد که در جامعه رایج است، حشیش اعتیاد آور است. افرادی که برای مدتی طولانی از این ماده اعتیاد آور استفاده کردهاند، دیگر نمیتواند به آسانی از مصرف آن دست بکشند.
ترک حشیش فشار روانی زیاد را به شخص وارد میکند و از طرفی اشتیاق فراوانی برای مصرف در فرد ایجاد شده که باعث میشود، حتی با یکی دوبار مصرف فرد معتاد شود.
از طرفی ترک اعتیاد به حشیش به تنهایی بسیار دشوار است و حتما باید زیر نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد انجام بگیرد تا موفقیت آمیز باشد.
اگر فردی که به حشیش وابستگی پیدا کرده مصرف حشیش را قطع کند، با علائم محرومیت از مواد روبرو میشود. هرچند این علائم کشنده نیست و معمولاً نیازی به درمان ندارد، بااین حال آزاردهنده است.
این علائم عمدتاً روانی بوده و به اندازه علائم ترک اعتیاد به مواد مخدر دیگر شدید نیست. این علائم علیرغم شدت نسبتاً کم، غالباً مصرف کننده را ترغیب میکند تا سوء مصرف حشیش را دوباره برای تسکین دادن علائم شروع کند.
در واقع نرخ برگشت به اعتیاد حشیش بالاتر از مواد مخدر دیگر است. آنها بعد از این که مصرف حشیش را کنار میگذارد، بلافاصله بعد از مصرف آخرین دوز دچار علائم ترک حشیش میشوند. علائمی مانند:
- رعشه
- اسهال
- سردرد
- بیشفعالی
- بیقراری
- اضطراب
- افسردگی
- بیاشتهایی
- تعریق و لرز
- درد عضلانی
- درد غیرعادی
- تهوع و استفراغ
- مشکلات گوارشی
- درد در ناحیه شکم
- تحریکپذیری زیاد
- مختل شدن الگوی خواب
- میل فراوان به مصرف حشیش
- رویاهای غیرعادی یا تشدید فعالیتها هنگام خوابیدن
مراحل و عوارض ترک حشیش
شما باید برای ترک حشیش از چند مرحله عبور کنید. هر مرحله علائم و سختی های خودش را دارد که با آگاهی از این علائم در هر مرحله می توانید، با اعتماد به نفس بیشتری از آن ها عبور کنید.
مرحله اول: علائم جسمانی و فیزیکی
مرحله اول که به مرحله ی سم زدایی هم معروف است، بین ۶ تا ۱۰ هفته زمان نیاز دارد. در این مدت می توان گفت سموم به طور کامل از بدن خارج می شوند.
در دو هفته اول به دلیل فرار از علائم ترک حشیش احتمال مصرف دوباره بسیار بالا است، اما باید بدانید که این دوره زود گذر است و فقط چند روز طول می کشد. علائمی که ممکن است در این ۱۰ هفته با آن روبه رو شوید عبارتند از:
- لرزش
- تب و لرز
- عرق سرد
- دردهای شکمی
- سردرد های مزمن
- کم اشتهایی یا پر اشتهایی
در این زمان ممکن است عملکرد شخص نسبت به گذشته یعنی زمانی که از حشیش استفاده می کرده کاهش پیدا کند، اما با گذشت زمان این حالت از بین می رود و فرد مانند گذشته می شود.
یکی از بهترین راه ها برای ثبات قدم در ترک حشیش، تمرکز بر روی افراد و چیزهایی است که شما به آن ها علاقه دارید و از آن انگیزه می گیرید. همچنین بعد از گذشت دو هفته این اثرات از بین می روند و شما وارد مرحله دوم می شوید.
مرحله دوم ترک حشیش: علائم روانی
بعد از گذشت دو هفته اثرات روانی به سراغ شما می آیند که به طور کلی این علائم آزار دهنده تر از علائم جسمانی هستند:
- اختلال در خواب
- احساس خشم و پرخاشگری
- حساسیت زیاد به مسائل اطراف
- احساس افسردگی و خستگی
مرحله سوم: دوران بلوغ
در این مرحله فرد دچار هویت کاذبی می شود که به طور معمول بعد از ۳ هفته از بین می رود و فرد وارد دوران جدیدی می شود.
ترک ناگهانی حشیش چه عوارضی دارد؟
ترک اعتیاد هر ماده مخدری حتی ترک قرص ب۲ و ترامادول که گاهی خودشان برای ترک اعتیاد تجویز میشوند، نیاز به طی کردن مراحل اصولی دارد.
به دلیل وابستگی روانی این ماده اعتیادآور، بعضی از مصرفکنندگان نمیتوانند مصرف را به این راحتی ها کنار بگذارند. برخی از افراد هم از عوارض ترک و دوره خماری ترس دارند.
اما جالب است بدانید که وابستگی به مصرف حشیش، روانی و غیرجسمانی است، به همین دلیل دوره خماری و درد ندارد. اما اگر ترک حشیش ناگهانی، بدون مشورت با پزشک انجام شود می تواند عوارضی از جمله موارد زیر را در پی داشته باشد.
- بیخوابی
- بیاشتهایی
- تهوع خفیف
- بیقراری
- افسردگی
- افزایش تحریکپذیری و پرخاشگریهای غیرطبیعی
درمان اعتیاد به حشیش در کلینیک طلوع دیگر توسط مجربترین کادر پزشکی ترک اعتیاد، انجام میشود. طلوعی دیگر بهترین مرکز ترک اعتیاد حشیش با مجوز رسمی بستری بیماران سوءمصرف مواد از وزارت بهداشت همراه با مشاوره رایگان بستری و درمان است. برای آشنایی با خدمات این کلینیک صفحه خدمات ترک حشیش را مطالعه کنید.