این ماده مخدر هم مانند تمامی مخدرها اثرات مخرب و جبرانناپذیری را بر جسم و روان مصرف کننده میگذارد. اما عوارض مصرف شیشه بسیار فروان و مخرب بوده و اگر به روش نادرستی ترک شود، عوارضی بدتری به دنبال خواهد داشت.
مِتآمفتامین اغلب عوارض فاجعه بار و جبرانناپذیری بر روی افراد دارد که با ورود به سیستم عصبی مرکزی باعث آزاد شدن ناگهانی انتقال دهنده عصبی دوپامین در مغز میشود.
این کار باعث تحریک سلولهای مغزی و افزایش حالت تهاجمی و افزایش حرکات جسمی در فرد میشود. بعد از پایان یافتن اثرات این ماده، علایم بدخلقی و افسردگی و علایم اختلال حرکتی مثل پارکینسون در فرد نرمال ظاهر میشود.
در مطلب شیشه چیست؟ و تاریخچه شیشه در ایران و جهان با این ماده مخدر و تاریخچه آن بیشتر آشنا شدیم. در ادامه این مطلب برای آشنایی بیشتر با عوارض و علائم شیشه با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.
عوارض مصرف شیشه
شیشه یا کریستال قویترین نوع متا آمفتامین ها محسوب میشود که یکی از داروهای محرک بسیار قوی است و در بازه زمانی ۹ تا ۱۲ ساعت بیشترین اثر را روی بدن خواهد داشت و توهم آن زیاد است.
اثر آن روی بدن به این صورت است که دوپامین و نور اپی نفرین را بیش از حد در بدن ترشح میکند و سیستم عصبی بدن را تحت تاثیر قرار میدهد.
وقتی که فرد شیشه مصرف میکند، ۵۰ درصد از گیرنده های دوپامین و سروتونین در مغز او از بین میروند و همین موضوع نشان میدهد که علاوه بر وابستگی جسمانی، این ماده مخدر وابستگی روانی هم در پی دارد.
اعتیاد به شیشه چنان اثری از خود در مغز به جای میگذارد که به شدت اراده فرد را برای ترک شیشه کاهش میدهد. ادامه دار شدن مصرف این ماده مخدر عوارض جسمی و روانی جبران ناپذیر و خطرناکی خواهد داشت.
به وجود آمدن عوارض پوستی بر اثر اعتیاد به شیشه در افرادی که مصرف طولانی مدت دارند، یک چیز عادی است. افراد مصرف کننده شیشه دارای پوستهای چروک، کدر و بیمارگونه هستند.
به مرور زمان همچنین بر اثر اعتیاد به شیشه زخمهای روی پوستشان مشاهده میشود. این زخمها مانند جای مته هستند و در قسمت صورت و بازوی فرد بیمار دیده میشوند.
اعتیاد به شیشه باعث تخریب لایههای پوستی میشود. همچنین افتادگی پوست و تغییرات ظاهری جزء مواردی هستند که به سرعت در فرد معتاد مشاهده میشوند.
مصرف شیشه بسیار خطرناک است و همانطور که گفتیم باعث فعال شدن قسمت لذت در مغز و ایجاد توهمات مختلف میشود. با تأثیر روی سیستم اعصاب مرکزی، گرسنگی و خستگی را از بین میبرد.
مصرف کنندگان شیشه ممکن است روزها و یا هفتهها بدون احساس نیاز به غذا و یا استراحت به فعالیت ادامه دهند، تا حدی که این وضعیت از توان بدن یا مغز آنها خارج شده و از کار میافتد.
افرادی که در مهمانیها یا پارتیهای شبانه مصرف میکنند، ممکن است آنقدر به رقصها یا فعالیت شدید ادامه دهند که از حال بروند.
- هذیان
- سردرد
- بدن درد
- کم خونی
- بیخوابی
- افسردگی
- تکلم سریع
- تنگی نفس
- تیک عصبی
- تعریق شبانه
- تهوع و اسهال
- مشکلات معده
- تحریک پذیری
- افکار خودکشی
- پارانویا و توهم
- اختلالات مانیا
- اختلالات خلقی
- اختلالات خواب
- مشکلات حافظه
- تعریق بیش از حد
- خستگی بیش از حد
- ضربان نامنظم قلب
- سرخی دائمی چهره
- آسیب به کبد و ریه
- از بین رفتن بافت لثه
- خارش و قرمزی چشم
- تمایل به انزوا و تنهایی
- اختلال در روابط جنسی
- تمایل شدید به مصرف مجدد
- لرزش غیر قابل کنترل دست و پا
- آسیب به اندامهای حیاتی (مثل کلیهها/کبد و ششها)
عوارض مصرف شیشه بر مغز
مصرف طولانی مدت شیشه با وجود لذت آنی بالایی که دارد، منجر به کاهش شدید آی کیو و آسیب به سلولهای عصبی مغز میشود. به همین دلیل ترک شیشه یکی از سخت ترین موارد ترک اعتیاد محسوب میشود.
بیشترین تاثیرات اعتیاد به شیشه روی نورونهای دوپامین و سروتونین است که بر چگونگی احساس، تصمیم گیری و قدرت تفکر فرد تاثیر میگذارند.
این آسیبها میتوانند باعث بیماریهایی مانند افسردگی، پارانویا و سکتههای مغزی شوند. اختلال در مهارتهای حرکتی و تحلیل سلولهای مغزی از دیگر عوارض سوء مصرف شیشه هستند که نباید آنها را نادیده گرفت.
اثرات مصرف شیشه در مردان
عوارض مصرف شیشه در مردان گاهی به شکل دیگری نمود پیدا می کند. به عنوان مثال مصرف شیشه به شدت میل به فعالیت جنسی را بالا می برد، فرد در حالت خماری دست به حرکات جنون آمیزی می زند و باعث ایجاد توهمات شدیدی می شود که گاهی قتل و خودکشی را به همراه دارد.
مصرف شیشه و سیستم ایمنی بدن
استفاده از شیشه میتواند باعث ضعف دفاعی بدن در برابر میکروبها شود که یکی از بدترین مضرات شیشه می باشد. مدیر انستیتوی ملی سو مصرف مواد مخدر در مقالهای که در سال ۲۰۲۰ در مجله Annals of Internal Medicine منتشر شد عنوان کرد مصرف شیشه حتی ممکن است احتمال عفونت از طریق عوامل بیماری زا مانند ویروس کرونا را افزایش دهد. همچنین میتواند شرایط بیمارهایی مانند اچ آی وی و هپاتیت B و C را بدتر کند.
اثرات مصرف شیشه بر کلیهها
استفاده مداوم از داروی مِتآمفتامین نیز میتواند منجر به آسیب کلیهها شود که نتیجه عدم توانایی بدن در دفع سموم در اثر مصرف شیشه است.
عوارض مصرف شیشه دندانها
استفاده از شیشه میتواند باعث پوسیدگی سریع دندان و بیماری لثه شود. علائم آن شامل فک بسته شده، مشکل در غذا خوردن، سردرد و درد فک است.