ترامادول یک مخدر صنعتی است که در آزمایشگاههای دارویی درست شده و یک داروی ضد درد است. این دارو در دستهی مواد اعتیادآور قرار میگیرد و از آن به عنوان داروی ترک اعتیاد نیز استفاده میشود.
اما در صورتی که به صورت خود سرانه و بدون تجویز متخصص مصرف شود، وابستگی ایجاد میکند و شما به ترک ترامادول نیاز خواهید داشت. ترامادول دارویی ضد درد است که در ابتدا برای مصارف پزشکی و کمک به درمان ترک سایر مواد مخدر تولید شده بود، بعد از مدت کوتاهی به نوعی مخدر تبدیل شد.
این دارو با سرعت زیادی گیرندههای درد در مغز را مسدود کرده و مانع احساس درد و ناراحتی در فرد میشود. علت روی آوردن افراد مختلف به این دارو، تأثیر آن بر تسکین درد، علائم نشئگی و آرامبخشی، قیمت مناسب و راحتی در دستیابی به آن است.
به دلیل حس نشاط و نشئگی که مصرف ترامادول دارد، امروزه جوانان زیادی به مصرف ترامادول گرایش پیدا کردهاند. ترامادول مسکنی ضعیفتر از مورفین است و پزشکان معمولاً داروی ترامادول را بیشتر از ۲ هفته برای بیماران خود تجویز نمیکنند.
یکی دیگر از ویژگیهای این دارو این است که اثرات ضعیفی بر بدن میگذارد؛ اما مدت ماندگاری و اثرگذاری آن در بدن طولانی است. به صورتی که اثرات آن در بدن بین ۲۴ تا ۵۵ ساعت باقی میمانند.
در ادامه برای آشنایی بیشتر با قرص ترامادول و این که ببینیم ترامادول چیست؟ و نحوه اثر گذاری آن بر مغز چگونه است؟ تا انتهای این مقاله با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.
ترامادول چیست؟
ترامادول (Tramadol) یک داروی ضد درد و ماده مخدری مصنوعی است که برای تسکین دردهای متوسط تا شدید تجویز میشود. این دارو را همچنین با نامهای تجاری ترامال، ترامد، بایومادول و پیرالژین، هم میتوانید پیدا کنید. ترامادول بر خلاف سایر مواد افیونی مصنوعی مانند فنتانیل، ترامادول بسیار ضعیفتر از تریاک سنتی است.
اثرات آن به اندازهای خفیف است که پزشکان اغلب آن را جایگزین مطمئنتری برای سایر مسکنهای مخدر میدانند. اما از طرفی باید گفت که این دارو اثرات بلند مدتی در بدن به وجود میآورد و از جمله موادی است که در بدن به آرامی آزاد میشوند. به همین دلیل ترک ترامادول تبدیل به یکی از چالشهای مهم برای افراد وابسته به آن میشود.
بعد از گذشت حدود یک ساعت از مصرف خوراکی ترامادول، تأثیر ضددرد آن، شروع میشود. ترامادول با بیش از ۱۹ میلیون بار تجویز، ۳۵اُمین داروی تجویزی پُرمصرف در ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ بوده است.
ترامادول با مسدود کردن سروتونین در سیناپسهای عصبی باعث جذب مجدد نور اپی نفرین میشود. خاصیت تسکین درد با ترامادول ضعیفتر از مورفین است، اما حالت نعشگی آن با مورفین برابری میکند.
این مسکن شبه مخدر در صورت استفاده مداوم و طولانی مدت، افزایش دوز مصرفی و مصرف بدون تجویز و نظارت پزشک میتوانند وابستگی شدید و اعتیاد ایجاد کند.
ترامادول به صورت قرص، کپسول و تزریقی و در بعضی کشورها به صورت قطره نیز یافت میشود موجود است و میزان تأثیر گذاری هر یک از این اشکال مختلف، متفاوت خواهند بود.
در بیشتر موارد مصرف ماده تزریقی، قطره و برخی از قرصها و کپسولها سریع در بدن اثر میگذارند. همچنین در مواردی دیده شده که حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد از مصرف اثرگذاری این دارو در بدن فرد شروع میشود.
نحوه اثر گذاری ترامادول بر مغز
ترامادول مشابه بقیه داروهای ضد درد یک مسکن تجویزی مانند کدئین، هیدروکودون و مورفین است. این دارو با اتصال به گیرندههای مواد افیونی در مغز برای مسدود کردن سیگنالهای درد عمل میکند. البته خاصیت چسبندگی ترامادول به گیرندهها بسیار ضعیف است.
ترامادول اثرات دیگری نیز دارد و باعث افزایش اثر سروتونین و نوراپی نفرین، دو پیامرسان شیمیایی مهم (انتقالدهندههای عصبی) در مغز میشود. باید گفت که هر دوی این پیامرسانها در درک درد نقش دارند.
این دارو همچنین باعث جلوگیری از بازجذب نورآدرنالین و سروتونین میشود و غلظت این دو ماده را در سیناپس بالا میبرد. این امر باعث ایجاد نوعی خاصیت، مانند داروهای ضدافسردگی و همچنین هوشیاری میشود.
در نتیجه ترامادول برعکس مرفین فرد مصرف کننده را فعالتر میکند. حتی در برخی از مصرفکنندگان، حالات ضعیفی مانند اکستازی مشاهده شده و احتمال گرفتگی عضلانی نیز کاهش مییابد.
هدف از تسکین درد کمک به عملکرد بهتر در زندگی روزمره است. داروهای ضددرد مانند ترامادول، چیزی که باعث درد میشود را برطرف نمیکند فقط مانع رسیدن سیگنالهای درد به مغز میشوند؛ البته باید گفت که در اغلب موارد درد را نیز به طور کامل برطرف میکنند.