معمولاً کسانی که در بین دوستان و خانواده افرادی با رفتار پر خطر و مشکوک به اعتیاد را دارند، برای اطمینان به دنبال علائم اعتیاد به مواد مخدر هستند؛ بنابراین در این مطلب قصد داریم به علائم اعتیاد به حشیش بپردازیم.
حشیش متداولترین ماده مخدر غیر قانونی جهان است که منشأ اصلی آن به کشور مراکش برمیگردد. طبق نظریه سازمان اجرایی قانون مواد مخدر آمریکا در دنیا ۱۴۰ میلیون نفر حشیش مصرف میکنند و به آن اعتیاد دارند. این ماده مخدر در زبان فارسی با نامهای بنگ، منگ یا چرس نیز شناخته میشود.
عموماً برای درست کردن حشیش، صمغی که از گیاه شاهدانه به دست میآید را جمع آوری کرده و به شکلهای مختلف مانند توپی، چهارگوش و یا به شکل سیگاری فشرده میکنند تا حشیش درست شود.
این ماده بسیار اعتیادآور است و عوارض زیادی روی جسم و روان فرد بر جای خواهد گذاشت. با توجه به تأثیر فیزیولوژیک حشیش در مغز، متخصصین ذکر میگویند مصرف آن باعث ترغیب و تشویق فرد برای مصرف سایر مواد از جمله تریاک و هروئین میگردد.
در مطالب قبل درباره اینکه حشیش چیست؟ و تاریخچه و عوارض حشیش، نحوه عملکرد آن در مغز و روشهای ترک حشیش صحبت کردیم. در ادامه این مطلب برای آشنایی با علائم اعتیاد به حشیش با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.
حشیش چیست؟ تاریخچه حشیش در جهان
عوارض حشیش و نحوه عملکرد آن در مغز
علائم اعتیاد به حشیش
کسانی که حشیش مصرف میکنند، معمولاً با ترک آن فشار روانی زیادی را متحمل میشوند و از طرفی اشتیاق فراوانی برای مصرف در فرد ایجاد شده که باعث میشود، حتی با یکی دوباره مصرف فرد معتاد شود.
معمولاً بعد از مصرف حشیش ظرف ۲ ساعت، علائم اعتیاد به حشیش مانند افزایش اشتها، احساس کند شدن زمان، اختلال قضاوت، سرخوشی و مردم گریزی در فرد بروز میکند.
از جمله دیگر علائم کشیدن حشیش میتوان به مواردی مانند خوابآلودگی، بیانگیزگی و اهمیت ندادن به موضوعات، ضعف حافظه کوتاه مدت، کاهش قدرت درک، کاهش قدرت یادگیری، عدم توانایی در تمرکز، کاهش هماهنگی اعضا بدن، کاهش توانایی گوش دادن و فکر کردن، آهسته صحبت کردن و نهایتاً نشان دادن رفتارهای پرخطر و تهاجمی اشاره کرد.
مصرف این ماده مخدر نشانههای جسمی هم دارد که با دیدن آنها میتوان به مصرف و اعتیاد فرد شک کرد. نشانههای جسمی اعتیاد به حشیش شامل مواردی مانند سرخ شدن چشمها، خشکی دهان و میل شدید به خوردن تنقلات و نوشیدنیهای مختلف میشود.
متأسفانه، مصرف این ماده اعتیادآور بیشتر در جوانان حدود سن ۱۸ تا ۲۱ سال متداول است. اغلب آنها بعد از اعتیاد به حشیش، انگیزه و علاقه به فعالیتهایی که قبلاً انجام میدادند را از دست میدهند و اهداف تحصیلی و شغلی خود را رها میکنند.
آنها دیگر قدرت یادگیری و تمرکز سابق را ندارند که نتیجهای جز افت و شکست تحصیلی نخواهد داشت. به طور کلی علائم اعتیاد به حشیش شامل موارد زیر میباشد:
- خستگی
- پارانویا
- بیتوجهی
- پرخاشگری
- حملات روانی
- احساس گم گشتگی
- تغییر سریع احساسات
- عدم توانایی در یادگیری
- انواع آسیبهای ریوی (برونشیت، سرفه)
علائم جسمی ناشی از مصرف حشیش
- کاهش فشار خون
- افزایش میزان ضربان قلب
- افزایش میل به غذا و خوراکی
- خشک شدن دهان و نواحی گلو
- قرمز شدن چشم افراد مصرف کننده
- عدم تعادل در حرکتهای بدن و راه رفتن
- افزایش احساس تشنگی که در مواردی کاذب بوده و صرفاً در حد احساس است و بدن نیازی به آب ندارد.
علائم روحی و روانی ناشی از مصرف حشیش
- متوهم شدن
- بی توجهی به افراد خانواده یا همسر
- گیجی و گنگ بودن در درک مسائل
- کاهش توانایی یادآوری یا همان حافظه
- شکاک شدن به اطرافیان مخصوصاً به همسر
- کاهش میزان توجه و هوشیاری نسبت به اطراف
- دچار هذیان شدن که در قالب گفتگو با خود نمایان میشود.
- گاها پرخاشگری نیز دارند که در نتیجهٔ حملههای روانی ناگهانی است.
علائم اعتیاد به حشیش در کوتاه و بلند مدت
اثرگذاری حشیش در بدن در ۲ مرحله کوتاه و بلند مدت اتفاق میافتد. با مصرف یک سیگاری حشیش حدود ۴ تا ۱۰ میلی گرم THC وارد بدن فرد میشود. بعد از ۳۰ دقیقه، نشئگی ناشی از مصرف حشیش به اوج میرسد و پس از آن تا حدود ۴ ساعت آثار مصرف حشیش در فرد پایدار میماند.
- علائم کوتاه مدت اعتیاد به حشیش
بعد از مصرف و در همان دقایق اول، آثار نشئگی در فرد دیده میشود. با مصرف حشیش علائمی در فرد ظاهر میشود که در ادامه به ذکر چند مورد از علائم و نشانههای اعتیاد به حشیش میپردازیم:
– خشکی دهان
– خندههای بیدلیل و بیمورد
– خیره شدن بیدلیل به یک نقطه یا یک شئ
– احساس آرامش و سرخوشی و افزایش اشتها
– احساس خفیف بدبینی و اختلال شخصیت پارانوئید
– افزایش احساس اضطراب و افزایش ضربان قلب
– احساس کند شدن گذر زمان در هنگام مصرف حشیش
– گرم گرفتن با دیگران و معاشرتیتر شدن بهصورت غیر معمول
– قرمزی چشمهای فرد مصرفکننده، به دلیل تأثیر این ماده بر عروق خونی ملتحمه چشم
توجه داشته باشید که تنها با مشاهده موارد فوق و علائم اعتیاد به حشیش نمیتوان به صورت قطعی به اعتیاد فرد پی برد و برای تشخیص قطعی اعتیاد باید با یک فرد متخصص مشورت کنید.
- علائم بلند مدت اعتیاد به حشیش
علائم بلند مدت مصرف حشیش بستگی به این دارد که فرد حشیش را هر چند وقت یک بار و به چه میزانی مصرف کند. همچنین نحوه مصرف آن نیز میتواند، در نوع علائمی که در بلند مدت بروز میکنند اثرگذار باشد. داشتن مصرف سنگین حشیش به صورت روزانه در دراز مدت منجر به علائم زیر میشود:
– گلو درد و بروز آسم و برونشیت
– بروز وابستگی جسمانی و روانی شدید
– کاهش عملکردهای شناختی در تفکر و حافظه
– در بدن فرد نسبت به تأثیرات حشیش تحمل ایجاد میشود. یعنی فرد دیگر با مصرف دوز قبلی به همان تأثیرات دست نمییابد و مجبور به افزایش دوز میشود.
فرد معتاد به حشیش را میتوان از روی این علامت شناخت
۱ـ گفتار و صحبتهای فرد نامفهوم میشود.
۲- فرد هماهنگی حرکتی خود را از دست میدهد.
۳ـ معمولاً مدتها به یک محل یا یک شی خیره میمانند.
۴- سفیدی چشم این آنها در اثر مصرف حشیش قرمز میشود.
۵ـ در زمان نشئگی خندههای بیمورد و بیدلیل سر میدهند.
درمان اعتیاد به حشیش در کلینیک طلوع دیگر توسط مجربترین کادر پزشکی ترک اعتیاد، انجام میشود. طلوعی دیگر بهترین مرکز ترک اعتیاد حشیش با مجوز رسمی بستری بیماران سوءمصرف مواد از وزارت بهداشت همراه با مشاوره رایگان بستری و درمان است. برای آشنایی با خدمات این کلینیک صفحه خدمات ترک حشیش را مطالعه کنید.