کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر

سم‌زدایی چیست؟ ۳ مرحله اصلی سم‌زدایی

سم‌زدایی چیست؟

بهترین روش برای رهایی کامل از اعتیاد به مواد مخدر، محرک و نوشیدنی‌های الکل دار استفاده از روش سم‌زدایی بدن و به عبارت بهتر پاک‌سازی بدن بیمار از مواد مخدر است.

به طور کلی این پروسه فرایند حذف هرگونه مواد اعتیادآور، مخدر و الکل از بدن مصرف کننده است و ضروری است که تحت نظر روانپزشک و متخصص بیهوشی انجام بگیرد.

بخشی حیاتی و مهم در طول درمان، مرحله سم‌زدایی بدن از مواد مخدر است که باید به صورت کاملاً علمی و اصولی، زیر نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد و در یک کلینیک سم‌زدایی معتبر انجام شود.

سم‌زدایی بدن از مواد مخدر به بیمار کمک می‌کند تا به راحتی مواد مخدر و یا الکل را ترک کند. به طوری که دیگر تمامی سیستم بدن بیمار از ماده مخدر پاک‌سازی می‌شود.

در ادامه این مطلب برای آشنایی بیشتر با فرایند سم‌زدایی و اینکه ببینیم سم‌زدایی چیست و چگونه انجام می‌شود؟ و آشنایی با ۳ مرحله اصلی از سم‌زدایی با کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر همراه باشید.

 

سم‌زدایی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

سم‌زدایی مواد مخدر، به معنای حذف مواد از بدن شخص معتاد است. در طی این فرایند به شخص معتاد کمک می‌شود، تا بر اثرات مزمن مسمومیت غلبه کند و علائم ترک را به حداقل برساند.

به عبارت دیگر، سم‌زدایی مواد یعنی قطع یا کاهش مصرف مواد مخدر که در اثر آن علائم ترک ظاهر می‌شوند و هدف از دارو درمانی در این مرحله، کاهش شدت علائم یا کاهش دورهٔ سم‌زدایی است.

مرحله سم‌زدایی بخش مهمی از فرایند درمان و ترک اعتیاد بوده و در مرحله اول باعث خارج شدن مواد مخدر از بدن و قطع اتصال باقی مانده‌های مواد مصرفی از گیرنده‌های مغزی و دفع آنها می‌شود.

در مرحله دوم که به کمک داروهای ضد مخدر انجام می‌گیرد، گیرنده‌های مغزی مصرف کننده توسط این داروها مسدود شده و اجازه مصرف مجدد را به بیمار نمی‌دهد.

این داروهای ضد مخدر علاوه بر موارد گفته شده، باعث اصلاح عملکرد مغز و ترشح هورمون‌ها می‌شوند. چرا که یکی از عوارض مصرف مواد اعتیاد آور ایجاد اختلال در سیستم عصبی و هورمونی بیمار است.

به عنوان مثال، مغز اشخاص معتاد به تریاک بعد از انجام ترک به دلیل اختلالات به وجود آمده در زمان مصرف توانایی ترشح طبیعی مرفین را ندارد و از طرف دیگر به دلیل عدم تأمین مخدر خارج از بدن نیز مرفین به مصرف کننده نمی‌رسد.

این قطع ترشح باعث بروز علائم خماری و محرومیت از مصرف می‌شود که می‌تواند برای بیماران دردناک باشد. اما مصرف نالتروکسان که دارویی ضد مخدر است، علاوه بر کنترل حالات بیمار باعث بهبود و اصلاح عملکرد مغز مصرف کننده در ترشح هورمون‌ها می‌شود و کمک می‌کند تا فعالیت مغز و سیستم عصبی مصرف کننده به حالت طبیعی خود برگردد.

سم‌زدایی خون یا در واقع همان پاک‌سازی خون از مواد مخدر، به سه شیوه کلی فوق سریع، تدریجی و سریع انجام می‌شود که انجام آن نیازمند وضعیت سلامتی مشخصی برای مصرف کننده و بیمار است.

در واقع بسته به شرایط فیزیولوژیک بدن فرد، وضعیت روحی بیمار و میزان وابستگی او نسبت به مصرف مواد اعتیاد زا هر یک از این روش‌ها می‌توانند مؤثر واقع شوند.

تفاوت مهم و وجه تمایز کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر با سایر مراکز درمان در عدم استفاده از شبه مخدرهایی همچون متادون در فرایند درمان و اصطلاحاً جایگزینی است.

فرایند ترک اعتیاد، در مرکز ترک اعتیاد طلوعی دیگر تنها به کمک داروهای ضد مخدر انجام گرفته که نه تنها باعث اعتیاد مجدد در مصرف کننده نمی‌شود، بلکه باعث اصلاح ساختارها و صدمات مغزی مصرف کننده نیز خواهد شد.

 

۳ مرحله اصلی سم زدایی

بیمار در طول روند سم‌زدایی سه مرحله را می‌گذراند:

۱- ارزیابی: در نخستین لحظات ورود بیماران به کلینیک، تمامی تست‌های تشخیصی ضروری و آزمایش‌های لازم با هدف تشخیص درست نوع ماده مخدر یا دارویی که فرد نسبت به مصرف آن اعتیاد دارد و چگونگی تأثیرگذاری آن بر روی بدن فرد و همچنین شناسایی بیماری‌های او، انجام می‌شوند.

۲- پایدار کردن: بعد از اولین مرحله، روند درمانی فرد بر اساس شرایط جسمی و روحی او پیش گرفته می‌شود. در این مرحله بیمار به فرایند سم‌زدایی هدایت می‌شود و ممکن است با دادن داروهای جایگزین یا بدون آن انجام گیرد.

همچنین به بیمار توضیح داده می‌شود که باید چه انتظاراتی در طول درمان و فرایند بهبودی داشته باشد. در این دوره نزدیکان بیمار ممکن است به نزد او آورده شوند، تا در فرایند درمان دخیل شوند و از او حمایت کنند.

لازم به ذکر است در مرکز ترک اعتیاد طلوعی دیگر از هیچ‌گونه ماده شبه مخدری همچون متادون ترامادول، قرص ب۲، و … برای درمان سم‌زدایی استفاده نشده و افراد به صورت مداوم توسط روان‌شناس و روانپزشک ترک اعتیاد ویزیت می‌شوند.

۳- درمان تکمیلی و درازمدت: سم‎زدایی مواد مخدر فقط وابستگی جسمی فرد به مواد را از بین می‌برد و نه جنبه‌های روانی اعتیاد به آن را. در این مرحله بیمار روند درمانی خود را با وارد شدن به یک برنامه درازمدت توان‌بخشی تکمیل می‌کند.

در کلینیک طلوعی دیگر در کنار بهره‌گیری از بهترین روش سم‌زدایی مواد مخدر، از متدهای درمانی علمی و مؤثری نظیر کاشت داروی نالتروکسان نیز در بدن بیمار استفاده می‌شود.

علائم اغلب دردناک ترک ماده مخدر در طول دوره سم‌زدایی ممکن است چندین روز طول بکشد و پزشکان به شیوه‌های گوناگون این علائم را درمان کرده یا تسکین می‌دهند.

یکی از رایج‌ترین داروها برای برطرف کردن علائم ترک مواد مخدر، کلونیدین است که اضطراب، بی‌قراری، درد عضلانی، تعریق، آبریزش بینی، و گرفتگی عضلانی را تسکین می‌دهد. همچنین در صورت بروز اسهال و استفراغ داروهایی برای برطرف شدن این علائم به بیمار داده می‌شود.

برای آشنایی بیشتر با نحوه سم زدایی ترک اعتیاد در کلینیک طلوعی دیگر به این لینک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دریافت مشاوره
با ما تماس بگیرید

کلینیک ترک اعتیاد
طلوعی دیگر

آخرین مقالات کلینیک